Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM: Trabzon kira fiyatlarının en çok zamlandığı ikinci il oldu

Trabzon Antalya’dan sonra ülke genelinde kira fiyatlarının en çok zamlandığı ikinci il oldu. Kira artışına ekonomik krizin, kriz fırsatçılarının, ildeki…

BETAM: Trabzon kira fiyatlarının en çok zamlandığı ikinci il oldu

Trabzon Antalya’dan sonra ülke genelinde kira fiyatlarının en çok zamlandığı ikinci il oldu. Kira artışına ekonomik krizin, kriz fırsatçılarının, ildeki göçmen sayısındaki artışın ve turistlerin neden olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Gürcü’nün parası Türk Lirası’nın yedi katı. Böyle ekonomik bataklık olur mu?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

BETAM verilerine göre Trabzon, Antalya’dan sonra ülke genelinde kira fiyatlarının en çok zamlandığı ikinci il oldu. Trabzon’da kiralık daire fiyatları, ekim ayında yıllık yüzde 200 arttı. Son iki ayda zam şampiyonu iller sıralamasında ikinci sırayı alan Trabzon’da, vatandaşlara ve emlakçılara bu artışın nedenlerini sorduk. Bir sorduk, bin ah işittik…

Öğrenciler sıkıntı yaşıyor

Kira artışlarından en çok öğrencilerin etkilendiğini söyleyen vatandaşlardan Asım Kalyoncu, “Ev kiraları 2 bin, 3 bin, 4 bin lira oldu.  Ailesi asgari ücret alan öğrenci nasıl geçinecek? Alacağı 500 lira ya da bin lira bursla geçinme şansı var mı? 300 liraya aracımızı dolduruyorduk, şuanda 300 liralık alacağımız ürün 2 bin 2 bin beş yüz lira. Sorun büyük aslında ama kim nasıl çözecek bilmiyoruz. Herkes ‘önümüze bakalım’ diyor ama nasıl bakacağız önümüze?” diye konuştu.

“Ekonomik Bataklık”

Trabzon’da göçmen sayının artışına dikkat çeken Osman Zeki Kaya isimli bir vatandaş da “Trabzon’u dolaşın her ırktan insan var. Bunlar ne için gelmişler, yer, mülk sahibi olmuşlar. Eş, dost akrabalarını getirmişler. Nüfus arttı, göçmenler çoğaldı. İnsanların ekonomik durumları elverişli olmadığından dolayı göçmenler konutlara yerleşince yerleşim konusunda sorun çıkıyor. Daire sahipleri bin liralık evini 2 bin liraya ya da 4-5 tane öğrenciye 5 bin liraya veriyor. Gürcü’nün parası Türk Lirası’nın yedi katı. Böyle ekonomik bataklık olur mu yani? Devletin yapması gereken ev ya da otel ne kadar lüks olursa olsun fiyat belirlemesi lazım. Denetim olması lazım” ifadelerini kullandı.

Ev sahiplerinin asgari ücretle çalışanlara değil de daha fazla para veren Arap turistlere evlerini verdiğini ifade eden İmdat Süleyman ise, “Araplar evlerin ücretlerini senelik peşin veriyor. Sen olsan evini Arap’a mı verirsin, asgari ücretle çalışan kişiye mi? Çok adaletsizlik oluyor bence” diyerek tepki gösterdi.

TL’deki değer kaybı Emlak piyasasını vurdu

Türk lirasının değer kaybettiğinden şikayet eden Ertan Altan da “Benim çocuğum yok ama çocuğum olduğunda acaba üniversiteyi nasıl okutacağım? Ev kirası, konaklaması insanın aklını karıştırıyor. Emlaktaki artış ülkemizin net sorunudur. Halk olarak kime sorsanız ‘kanayan yara’ der. Kirada olanlar için ‘Allah yardımcısı olsun’ diyoruz.  Çok çözülebilecek gibi bir şey değil. Türk Lirası artık birçok yerde kullanılmıyor. Batum’a geçtik ‘TL yok, ben lari alırım’ diyor. Bu değer kaybı umarım en yakın zamanda çözülür” dedi.

Kendi memleketinde yabancılık çektiğini söyleyen Ömer Yıldırım, “7 bin 500 lira maaşla çalışıyorum, kendi evim olmasa bu maaşla geçinemem. İnsanlar nasıl geçiniyor bilmiyorum yani. Allah yardımcımız olsun. Ben memnun olmadığımı her yerde dile getiriyorum. Bir an önce ne olacaksa olsun” dedi.

Vatandaşın sokağa çıkamadığını dile getiren Şerif Demir ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sitem etti. TOKİ konutlarını son çare olarak düşünüldüğünü söyleyen Demir, “81 vilayette konut yaptırıyorlar. Tayyip Bey bunu son çare düşünüyor. Ama çare yok” dedi. Kiracısının 3 yıldır kirasını arttırmadığını söyleyen Demir, “Ne yapayım, ödeyemiyor. Suriyelileri, Iraklıları, Afkanlıları buraya taşıdığı zaman o onlara bakarken, ben de kiracıma bakıyorum. Yazık günah değil mi? İnşallah 7 ay sonra karşılaşırız” dedi.

Daire sahipleri kiraya vermiyor

Trabzon’da konut kiralarındaki artışta Arap turistlerin Trabzon’a yönelik ilgilileri önemli rol oynadığını ifade eden Trabzon’un önde gelen emlakçılardan Semih Sarıalioğlu, “Trabzon’da Arap turistlerin tatil sezonu Mayıs-Ağustos arasındaki 4 aylık dönemi kapsıyor. Daire sahipleri bu 4 aylık süreçte evlerini Arap turistlere kiraya vererek yüksek getiri sağlama karşılığında 8 ay evlerini boş tutmayı göze alabiliyorlar, bu da konut arzını daraltan bir durum. Dolayısıyla fiyat artışına neden olan faktörlerden birisi bu” ifadelerine yer verdi.

Her an artan maliyetler nedeniyle müteahhitlerin inşaat yapmaya cesaret edemediğine dikkat çeken Emlakçı Oğuzhan Kaplan ise “Trabzon’un en elit mahallesi olarak bilinen Beşirli’de 3 sene önce 250 liraya kiraya verdiğim daireyi bu yaz 3 bin 500 liraya kiraya verdim. Şuanda Beşirli’de kiralık ev yok. En son 7 bin 500 liraya bir evi kiraya verdim. Kuzenime daire bulamadım. İnsanlar ev bulamadığı için düğünlerini iptal ediyorlar, erteliyorlar. Daire sahipleri evlerini yüksek kiraya vermek için eski kiracılarına ‘evden çıkın’ diyerek baskı yapıyorlar. Trabzon’da müteahhitlerin yüzde 60’ı her yaz inşaat yapardı. Vatandaş yeni daireye çıkıp, kendi dairesini kiraya veriyordu. Şimdi inşaat olmayınca ev sahibi evinden kiraya çıkmıyor. Maliyetler o kadar fazla ki, müteahhit inşaata başlama sürecinde bile aldığı maldan zarar ediyor. Hiçbir müteahhit inşaat yapmaya cesaret edemiyor” diyerek acı tabloyu ortaya koydu.

 

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler