Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM: Büyüme hız kesti, üçüncü çeyrek ikinci çeyreğe göre daralacak

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin Ekim 2022 ,  Ekonomik Büyüme ve Tahminler noyuna göre Türkiye ekonomisinde büyüme hız…

BETAM: Büyüme hız kesti, üçüncü çeyrek ikinci çeyreğe göre daralacak
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin Ekim 2022 ,  Ekonomik Büyüme ve Tahminler noyuna göre Türkiye ekonomisinde büyüme hız kesmekte.
Kesinleşen Temmuz, Ağustos ve kısmen açıklanan Eylül ayı GSYH öncü göstergeleri ile BETAM’ın yaptığı hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 4,2 oranında büyümesi beklenmekte.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptıkları hesaplamalarla ise 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,1 azalacağını öngörüyorlar. Yeni açıklanan ekonomik göstergelerin Temmuz ayındakilerden daha iyi olması nedeniyle üçüncü çeyrek büyümesi için BETAM yaptığı bu tahminin sonuçlarının ilk tahmininden daha yüksek olduğunu ekliyor.

Tüketim öncü göstergelerinden karışık sinyaller

BETAM’a göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında, ithal tüketimde müthiş bir artış, kredilerde ise şiddetli bir azalış görülmekte. Dayanıksız tüketim malları üretim endeksi yüzde 5’e yakın artarken, dayanıklı tüketim malları üretim endeksi yüzde 2 azalmakta. BETAM ÖTV’de yüzde 15, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 17 artış bekliyor.

Yatırımlarda durağan seyir

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım öncü göstergelerinin çoğu durağan bir seyir gösteriyor (ticari krediler ve kredi kartları, yatırım malları kapasite kullanım oranı, perakende ticaret sektörü mevcut mal stok seviyesi).

BETAM, sanayi üretim endeksi ve son üç aya ait üretim göstergeleri azalırken yatırım malları ithalatı ve kamu yatırım harcamalarının ise artacağını tahmin ediyor.

Yıllık bazda da üretim göstergelerinde azalış dikkat çekmekte. Ticari krediler ve ticari kredi kartlarında güçlü azalışlar beklerken, yatırım malı ithalatı, stok seviyeleri ve kamu yatırım harcamalarında güçlü artış sinyalleri var.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler