Sosyal Medya

Ekonomi

Bekir Ağırdır: 21 milyon gençten 18 milyonu muhalif

Türkiye’de seçim sonuçlarını gençlerin belirleyeceğini söyleyen kamuoyu araştırmacısı ve yazar Bekir Ağırdır, ezici çoğunluğun iktidarı tercih etmeyeceğini söyledi. T24 Yıllık…

Bekir Ağırdır: 21 milyon gençten 18 milyonu muhalif

Türkiye’de seçim sonuçlarını gençlerin belirleyeceğini söyleyen kamuoyu araştırmacısı ve yazar Bekir Ağırdır, ezici çoğunluğun iktidarı tercih etmeyeceğini söyledi.

T24 Yıllık Buluşmaları, “Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye ve dünya nereye?” konulu programa katılan Ağırdır, ‘Türkiye gençliğinin durumu, beklentileri, endişeleri; seçimlere doğru Türkiye olasılıkları’ konularında konuştu.

Ağırdır, 62 milyon seçmenden 21 milyonun genç olduğuna ve 6 milyon gencin ilk kez oy kullanacağına dikkat çekti. Ağırdır, şunları söyledi:

‘YÜZDE 66’SI METROPOLLERDE DOĞDU’

“Bugün ilk defa oy kullanacak olan 6 milyonun neredeyse yüzde 70’i, toplam 21 milyon gencin yüzde 66’sı kentlerde ve metropollerde doğdu, büyüdü. Yani bizler gibi kasabalarda, ilçelerde, köylerde değil. Sokağa çıkınca herkesin aynı ayıp, aynı suç, aynı günah duygularına hâkim olan; aynı kasabada herkesin aynı etnik aidiyetten, aynı inanç kümesinden olduğu bir yerde iyi, doğru, güzeli öğrenmediler. Çokluğun, çoğulculuğun, farklılıkların bir arada olduğu kentlerde ve metropollerde büyüdüler. Onun için ne yaparsanız yapın, ilk 7 yaşına kadar öğrendikleri iyi, doğru, güzel kavramları bizlerden farklıdır ve onlar çokluğun içine doğdular. Onun için isterseniz metropoldeki her sokaktaki her liseyi veya ortaokulu imam hatip lisesine çevirin; onlar için geçerliliği yok.

‘SADECE YÜZDE 10’U ‘DİNDAR MUHAFAZAKARIM, YÜZDE 50’Sİ ‘MODERNİM’ DİYOR’

“40 yaşın üstündekilerin yüzde 50’ye yakını ‘Dindar muhafazakârım ben’ derken, gençlerde sadece 10. Ülke genelinde yüzde 30’larda ‘Modernim’ diyenler varken 20- 30 yaş altındaki o 21 milyon kümenin yüzde 53’ü ‘Modernim’ diyor. Kadın meselesine bakışları böyle, Kürt meselesine bakışları böyle, internet meselesine, özgürlüklere bakışları böyle.”

‘GİDİŞATA MUHALİF’

“Seçimi belirleyecek şey, bu 21 milyon gencin ne kadarının seçimlere katılacağı. İktidardan yana oy kullanabilecek olanlar maksimum 3 milyon. Geri kalanlarının hepsi muhalif. Gidişata muhalif, sadece iktidara değil ya da muhalefetten yana oldukları için değil ama bu gidişatı itirazı oldukları için.”

‘YÜZDE 53’Ü KENDİNİ YABANCI HİSSEDİYOR’

Bu ülkenin gençlerinin yüzde 53’ü kendini bu ülkede yabancı hissediyor. Bu dehşet bir durum. Dolayısıyla bu umutsuzluk halinden beslenen bir sıkıntıları var.

‘Türkiye’nin en önemli meselesi nedir’ diye sormuşuz. Eşitlik demiş yüzde 53’ü. Olumlu bir tek sıfat yok ülkeye dair. Son derece tepkili, umutsuz bir gençlik kümesiyle konuşuyoruz.”

‘HER GÜN 10 TANE OGÜN SAMAST ÇIKAR’

“Benim şöyle bir tezim var: Eğer bu kızgınlığının önüne bir umut, gelecek vaadi koyamazsak her gün 10 tane Ogün Samast çıkar.”

ANKA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler