Sosyal Medya

Ekonomi

Bayraktar: Üretici ve market fiyatları farkı 5,5 katı geçti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın…

Bayraktar: Üretici ve market fiyatları farkı 5,5 katı geçti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın 5,5 katı aştığını belirten Bayraktar, “Dünya büyük bir gıda krizinin eşiğinde, paramız olsa da gıda bulamayacağız” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın 5,5 katı aştığını belirtti. Bayraktar, “Dünya büyük bir gıda krizinin eşiğinde, paramız olsa da gıda bulamayacağız” ifadelerini kullandı.

Fiyat farklarında elmanın yüzde 456,81’le lider olduğunu belirten Bayraktar şöyle devam etti:

“Elmadaki fiyat farkını limon yüzde 365,82, marul yüzde 321,26, maydanoz 303,13, yeşil mercimek yüzde 251,62, salatalık yüzde 248,89, kuru fasulye yüzde 230,35, kırmızı mercimek yüzde 223,57, kuru incir yüzde 223,01, karnabahar yüzde 212,22, ve kuru üzüm yüzde 207,64 oranında takip etti.”

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendine yetemeyen ülkeler bu krizi atlatamayacaktır.

Paramız olsa bile gıda bulamayacağımız bir döneme giriyoruz. İthalatla ülkeyi doyurma imkanı kalmadı.

Acilen tarımda üretim seferberliği ilan edilmelidir.

Tarımsal üretimi artırmak için doğru bir strateji izleyerek üreticiye gerekli destekler verilmeli, yeterince üretmesi sağlanmalıdır.

Türkiye sadece kendi insanının değil, ülkemize gelen milyonlarca mültecinin ve turistin de gıda ihtiyacını karşılamak zorundadır.

“Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez”

“Üretici fiyat artışlarının nedeni, mazot gübre elektrik tohum ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlardır.

Üretici maliyetleri düşürülmeden raflara ucuzluk gelmez. Üründeki fiyat artışlarına rağmen üretici zor durumdadır. Çünkü girdi fiyat endeksi ile tarımsal üretici fiyat endeksleri arasında, üretici aleyhine giderek artan büyük fark var.

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler