Sosyal Medya

Döviz

Bankaların döviz yükümlülüğü için tutacağı TL tahvillerde 5 yıl ve daha uzun vade şartı

Bankaların, yabancı para yükümlülükler için tutacağı TL tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirildi. Bankalara gönderilen ve Bloomberg…

Bankaların döviz yükümlülüğü için tutacağı TL tahvillerde 5 yıl ve daha uzun vade şartı

Bankaların, yabancı para yükümlülükler için tutacağı TL tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirildi.

Bankalara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından teyid edilen yazıda TCMB bankalara vadesine en az 4 yıl kalan ve en az 5 yıl vadeli olan sabit getirili devlet iç borçlanma senetleri ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının menkul kıymet olarak kabul edileceğini belirtti.

Ayrıca vadeye kalan süreye göre belirlenen katsayı ile menkul kıymet tutarı çarpılarak uzun vadeli kıymetlerin tesis edilmesinin teşvik edileceği belirtildi.

Haberin ardından Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi 1,46 puan düşüşle yüzde 20,11’e geriledi.

Merkez Bankası’nın daha önce duyurduğu karara göre; 24 Haziran’da devreye alınacak olan teminat havuzunda Türk lirası sabit kıymetlerin ağırlığını arttıran uygulamayı tamamlayıcı nitelikte bir uygulama olarak bankalar, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edecekler.

Bu uygulama ile liralaşma stratejisi kapsamında para politikasının etkinliğinin artırılması amaçlıyor. İlk tesis 29 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

BloombergHT, Dünya

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler