Sosyal Medya

Ekonomi

Avrupa’da bitmeyen enerji krizi

Geçen yıl enerji fiyatları özellikle Avrupa’da hızlı arttı, fiyat artışları 1970’leri andıran bir “enerji krizi” tartışmasını başlattı. Belki, yine bir…

Avrupa’da bitmeyen enerji krizi

Geçen yıl enerji fiyatları özellikle Avrupa’da hızlı arttı, fiyat artışları 1970’leri andıran bir “enerji krizi” tartışmasını başlattı. Belki, yine bir “enerji krizinden” söz etmeye izin verecek düzeyde fiyat artışları, tedarik sorunları söz konusu ama bu kez karşımızda 1970’lerden çok farklı bir durum var. Öte yandan IEA bu basıncın etkilerinin 2024 yılına kadar uzayabileceğini düşünüyor.

Enerji Fiyat Indeksi (IMF/FRED), Nisan 2020’de 52,7 düzeyindeyken, Ekim 2021’de 257 düzeyine fırlamış. Benzer bir “şok” finansal kriz başlarken de yaşanmış, Ocak 2007’de 136 olan indeks Temmuz 2008’de 312’ye fırlamış, sonra hızla düşerek Mart 2009’de 121’e gerilemişti. Ancak, 2008 ile 2021 arasında enerji piyasaların beklentileri açısından belirgin bir fark var.

Doğalgaz ve ham petrolün gelecek piyasalarında indeksleri 2008-2020 döneminde belli bir aralıkta dalgalanırken, 2020’den bu yana doğalgaz ve ham petrol piyasalarında fiyat artışları beklentisi egemen görünüyor. Yıl kapanırken “Enerji Krizi” konulu yorumlarda sık sık aktarılan, kimi sanayi işletmelerinde enerji tedarikinde kesintiler, kimilerinde yeni fiyatlardan dolayı üretimi kısmalar, kimi yerlerde boş süpermarket rafları, servis veremeyen petrol istasyonları, dar gelirli hanelerin kışın evlerini yeterince ısıtamayacaklarına ilişkin kaygılar, Doğal Gaz piyasalarında, özellikle İngiltere’de enerji dağıtım şirketleri sektöründe yaygın iflaslar gibi günlük yaşama ilişkin somut örnekler de bir “kriz” durumuna işaret ediyor.

 

 

hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler