Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası bu hafta yarım puanlık faiz artışına şimdi daha yakın

Avrupa Merkez Bankası, kötüleşen enflasyon zemini nedeniyle Perşembe günü faiz oranlarını geçen ay sinyalini verdiği çeyrek puanın iki katına çıkarmayı…

Avrupa Merkez Bankası bu hafta yarım puanlık faiz artışına şimdi daha yakın

Avrupa Merkez Bankası, kötüleşen enflasyon zemini nedeniyle Perşembe günü faiz oranlarını geçen ay sinyalini verdiği çeyrek puanın iki katına çıkarmayı düşünebilir.

Eurostat’ın açıkladığına göre haziranda euro bölgesi enflasyonu %8,6 ile 25 yılın zirvesine çıktı.

Böyle bir hareket, Yönetim Konseyi üyelerinin çoğunluğunun 9 Haziran’daki politika toplantısında ortaya konduğundan beri sıkışıp kaldığı rehberlikten keskin bir sapmaya işaret edecek ve ECB’yi büyük ölçekli artışlar için küresel yönelimle daha uyumlu hale getirecek.

Yirmi yıldan beri ilk kez paritenin altına düştükten bir haftadan kısa bir süre sonra Euro, dolar karşısında %1,1’e kadar yükselerek 1.0253 dolara yükseldi. Para piyasaları, Pazartesi günü %20 orana kıyasla, bu hafta neredeyse %50 beklenti ile yarım puanlık bir artış olasılığı görüyor.

Yetkililer bu hafta on yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını yükseltirken, 50 baz puanlık bir artış için yeterli destek olup olmayacağının belirsiz olduğunu vurgulayanlar, özel müzakereleri tartışırken isminin verilmemesini istedi. Baş Ekonomist Philip Lane, toplantıda resmi politika önerisini sunacak.

Ancak Başkan Christine Lagarde, verilerin Euro Bölgesi enflasyonunun beklenenden ve yüzde 2 hedefinin dört katından fazla daha fazla artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %8,6’ya yükseldiğini göstermesinden günler önce, 28 Haziran’da yaptığı bir konuşmada 25 baz puanın ötesine geçmek için yer bıraktı.

“Kademeli artışların uygun olmayacağı koşullar açıkça var” dedi. “Örneğin, enflasyon beklentilerini bozma tehdidinde bulunan daha yüksek enflasyon veya kaynak kullanılabilirliğini sınırlayan daha kalıcı bir ekonomik potansiyel kaybının işaretlerini görecek olsaydık, kendi kendini gerçekleştiren bir spiral riskini ortadan kaldırmak için destekleri daha hızlı bir şekilde geri çekmemiz gerekirdi.”

Ekonomistlerin çoğunluğu, ECB’nin bu hafta 25 baz puan artıracağını tahmin ederken, Bloomberg anketinde katılan 53 ekonomistten sadece dördü yarım puanlık bir artış öngörüyor.

Ebury Piyasa Stratejisi Başkanı Matthew Ryan, “Bu haftaki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz artışını dışlamıyoruz” dedi. “Büyük merkez bankalarının çoğunun, yaygın fiyat artışını kontrol etmek amacıyla son haftalarda tampon faiz artışları sağladığını gördük – FOMC’nin bu ayın ilerleyen günlerinde yüzde bir puanlık bir hareket düşünebileceği bile konuşuluyor.”

Bu ay kamuoyuna daha büyük bir hamle iması yapan Yönetim Konseyi üyeleri arasında Avusturya’dan Robert Holzmann, Letonya’dan Martins Kazaks ve Litvanya’dan Gediminas Simkus bulunuyor.

Yarım puanlık artışla ilgili tartışmalar daha önce Reuters tarafından bildirilmişti.

Agresif Eylem

60’tan fazla merkez bankası borçlanma maliyetlerini 2022’de tek seferde en az yarım puan artırdı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler