Sosyal Medya

Ekonomi

Asgari ücret, 8 bin 506 TL oldu

Yeni asgari ücret, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2023 asgari ücreti yüzde 54.66 artışla 8 bin 506 TL oldu. Erdoğan,…

Asgari ücret, 8 bin 506 TL oldu

Yeni asgari ücret, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. 2023 asgari ücreti yüzde 54.66 artışla 8 bin 506 TL oldu. Erdoğan, “Beklenmedik bir tablo ile karşılaşırsak ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız” dedi.

2023 asgari ücreti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 8 bin 506 TL olarak açıklandı. Bu yüzde 54.66’lık bir artışa denk geliyor. Türk-İş asgari ücret açıklamasına katılmadı. Erdoğan, “Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır” dedi. Ayrıca beklenmedik bir tablo ile karşılaşılması durumunda geçen sene olduğu gibi ara düzenleme yapılabileceği sinyalini verdi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafları maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamamışlardır.”

“Çalışan tarafın da aramızda olmasını isterdik.”

“Açıklayacağımız asgari ücret rakamı ülkemizin genel ekonomik görünümüyle de uyumludur.”

“Taraflar arasında makul bir rakam üzerinde anlaşma sağlanması için samimi bir gayret gösterdik.”

“2002 yılında 184 lira olan asgari ücret reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz sene yüzde 50 oranında artış yaparak 4250 liraya yükseltmiş, gelir ve damga vergisini kaldırmıştık. Yıl içinde asgari ücrette ortalama %80 oranında artış sağlamıştık. Ülkemizi faiz, kur, enflasyon cenderesinden çıkarmaya çalıştığımız bir süreçte meyveleri toplamaya başlayacağız.”

“Enflasyon oranının aşağıya düşüşüne şahit olacağız, yüzde 20’lere indirmeye kararlıyız.”

“Şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşırsak geçen yıl olduğu gibi ara düzenleme yapmaktan da kaçınmayız. Asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 artış sağlanmıştır.”

“Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 TL olması için aramızda mutabık kaldık.”

Erdoğan’ın açıkladığı rakam daha sonra 8 in 506 TL olarak düzenlendi.

TÜRK-İŞ 9 BİN DEMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 7 Aralık’ta birinci, 14 Aralık’ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün üçüncü kez bir araya gelmişti.

Bilgin, geçen hafta yaptığı açıklamada asgari ücretin salı günü gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısının ardından belirleneceğini söylemişti. Üçüncü toplantının ardından TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, tekliflerinin 9 bin lira olduğunu söylemiş, başka bir açıklama yapılmamıştı.

ERDOĞAN BUGÜNÜ İŞARET ETMİŞTİ

Dün AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız” demişti. Türk-İş’in 9 bin lira olan teklifiyle ilgili Erdoğan, “Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor. Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini bir düşüneceğiz” diye konuşmuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler