Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  Rekabetçi Enflasyon Dönemi

Geçtiğimiz aylarda Avrupa’nın Çin’i olma hedefi tartışılıyordu. Rekabetçi kur ile yatırım artacak cari açık kapanacaktı. 20 Aralık’ta çaktırmadan faiz arttırıldı,…

ANALİZ:  Rekabetçi Enflasyon Dönemi

Geçtiğimiz aylarda Avrupa’nın Çin’i olma hedefi tartışılıyordu. Rekabetçi kur ile yatırım artacak cari açık kapanacaktı. 20 Aralık’ta çaktırmadan faiz arttırıldı, dolar duruldu. Ama dalgalandı da duruldu. Önce 10’a düştü. Bugünlerde 14’ün kapısını yumrukluyor. Ancak bugün açıklanan enflasyon rakamları aslında bizim rekabetçi kurdan ziyade rekabetçi enflasyona geçişimizi tescilledi.

 

 

Hayaller AB, Hayatlar Venezuela

 

G-20 içindeyken G-8 hayaliyle yanıp tutuşan Türkiye, bugün itibarıyla E-8’ye girmiş bulunuyor. Tüketici enflasyonunda en büyükler liginde 8.sıradan giriş yaptık. Üstümüzdekileri merak ediyorsanız: 1) Venezuela 2) Sudan 3) Lübnan 4) Suriye 5) Surinam 6) Zimbabwe 7) Arjantin. Ama bunların nüfusu bizimki gibi değil. 50 milyon ve üstü nüfusu olan ülkeler arasında 1.yiz.(Kaynak: Kerim Rota)

 

“Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur”

 

Temel iktisat veya matematik bilgisinin noksanlığının sirayet ettiği T.C. ekonomisinde bir diğer sorun nedensellik kavramını anlama güçlüğüdür. Belki de sorun iktisat değil, dil bilgisidir. “Neden-sonuç, amaç-sonuç, koşul-sonuç” 5.sınıftan itibaren öğretiliyor. 6.sınıf da olabilir. Yanlışım varsa düzeltin.

 

Görsel: twitter.com/feyziseri

 

Yıllık enflasyon 19, aylık enflasyon 27 yılın zirvesinde

 

Düşük faiz inadıyla hatırladığımız Çiller dönemindeki meşhur 5 Nisan kararları açıklandığında aylık enflasyon %23’ü geçkindi. O günden bugüne en yüksek aylık enflasyonu yaşıyoruz. Yani 94’ten beri aylık olarak bu kadar fakirleşmemiştik.

 

2001 yılını hatırlatanlara cevabım yıllık enflasyon. 94 sonrasındaki dönemde yıllık enflasyon ralli yapıyordu. Çok yüksek enflasyon dönemi 2001’de son buldu. O günden beri en yüksek yıllık enflasyon da bugün kayıtlara geçmiş oldu.

 

Patates yok yemeye, dış ticaretle gidiyoruz çeşmeye

 

Türkiye’nin 2021 ihracatı 225.4 milyar dolar olarak açıklandı. Umarım daha da yükselir. Dış ticaret açığı 45,9 milyar dolara düştü. Tüm kalbimle isterim ki bu da sıfırlansın. Ancak iktisadi bilimin yıllar önce reddettiği bakış açısıyla devam etmek halkın fakirleşmesine göz yummak demektir. Patates yıllık %115, kömür ise %137 pahalandı.

 

ENAG: Enflasyon %82,81

 

ENAG’a göre aylık TÜFE %19,35. Et %28,67 pahalanırken en çok fiyat artışı olan kalemler yağ ve (%48,92) atıştırmalık (%46,64) ürünler oldu. Gıda fiyatları ise %35 üzeri arttı. TÜİK’in rakamlarına göre bakıldığında, enflasyon asgari ücret zammının dörtte birini eritirken, ENAG’a göre 2 katı çoktan eridi.

 

Winter is coming

 

İleriye yönelik enflasyon tahmini için kerteriz alınan bir diğer husus da ÜFE’dir. Çünkü üretici artan maliyeti kendi fiyatlarına yansıtır, devamında da enflasyon artışı yaşanır. Şu haliyle bile 20 yıllık enflasyon rekoru egale edilmişken %80 ÜFE’nin yaratacağı dip dalgası çok yakında yeni rekorların kırılacağının habercisi. Bakalım rekabetçi enflasyon dönemini ileride nasıl hatırlayacağız?

 

 

Yağız Kutay Işık

 

Twitter: yagizkutayisik

 

 

Güldem Atabay: Şok edici aralık enflasyonu sonrası 2022 nereye varacak?

 

 

İSO Türkiye İmalat PMI aralıkta 52,1 oldu

 

 

Bloomberg HT tüketici güveni tarihi düşük seviyeden arttı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler