Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: İşsizlik oranı Aralık’ta hafif geriledi

İstihdam artışı Aralık’ta da sürüyor, ancak işgücünde de benzer bir artış eğilimi hakim. İşgücüne katılım oranındaki %52,6’dan %52,9’a yükselişle, salgın…

ANALİZ: İşsizlik oranı Aralık’ta hafif geriledi

İstihdam artışı Aralık’ta da sürüyor, ancak işgücünde de benzer bir artış eğilimi hakim. İşgücüne katılım oranındaki %52,6’dan %52,9’a yükselişle, salgın sonrasındaki hızlı geri çekilmenin ardından normalleşme eğiliminin devam ettiği görülüyor. Hatırlatmak gerekirse, işgücüne katılım oranı salgınla birlikte %48 seviyelerinin altına kadar gerilemişti. İşgücünün son 1 ayda 238 bin kişi, istihdamın ise 236 bin arttığı, buna göre de kayıtlı işsiz sayısında da kabaca 2 bin kişilik artış olduğu görülüyor. İstihdam artışı 108 bin ve 134 binlik artışlarla sanayi ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşırken, tarım ve inşaat sektörlerinin istihdamında ise çok sınırlı değişimler var.

 

Önümüzdeki yıllarda işgücüne katılımındaki artış, işsizlik oranındaki düşüşü sınırlayacak. Son 1 yıllık süreçte çok güçlü istihdam artışına karşın, işgücüne katılımdaki normalleşmenin işsizlik oranındaki iyileşmeyi sınırladığını söyleyebiliriz. Rakamla ifade edecek olursak, son 1 yılda yaratılan 3,18 milyon kişilik yeni istihdama karşın işgücünün de benzer bir şekilde 3,03 kişi artmış olması nedeniyle, işsizlik oranındaki iyileşme %1,5 puan ile sınırlı kaldı.

İşgücüne katılımdaki bu artışa karşın, mevcut seviyelerin OECD ortalaması olan %70-71 civarı seviyelerin oldukça altında olduğunu not etmek lazım. Önümüzdeki yıllarda işgücüne katılım oranında görmeyi beklediğimiz yükselişler, işsizlik oranının makul seviyelere çekilmesi için giderek daha fazla istihdam yaratılmasını gerektirecek.

 

En geniş-tanımlı işsizlik oranı %22,1’da seyrediyor.  İşgücüne katılım oranında salgın dönemindeki dramatik değişiklikler nedeniyle, geniş-tanımlı işsizlik oranları istihdam piyasasına ilişkin daha doğru bir fikir veriyor. Buna göre, zamana bağlı eksik istihdam (örneğin ücretsiz izne ayrılanlar) ve potansiyel işgücünün (örneğin iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayanlar) hesaplamalara dahil edildiği en geniş tanımlı işsizlik oranı %22,6 seviyesinde (önceki ay %22,1) bulunuyor. İşsizlik oranı hesaplaması, sadece potansiyel işgücü dahil edilerek yapıldığında %18,7 (önceki ay %18,2), sadece eksik istihdam üzerinden yapıldığında da %15,4 (önceki ay %15,4) çıkıyor.

 

Serkan Gönençler, Gedik Yatırım Ekonomisti

 

TUIK:  Geniş tanımlı işsizlik Aralık’ta yükseldi

 

Sektörel Güncel Gelişmeler: Yüksek enflasyon harcamalar üzerinde baskı yaratıyor

 

Prof. Dr. İzzet Özgenç: Türkiye, adı konmamış ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hali yaşamaktadır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler