Sosyal Medya

Ekonomi

Sektörel Güncel Gelişmeler: Yüksek enflasyon harcamalar üzerinde baskı yaratıyor

Perakende satış hacmi 2021’in Kasım ayında yıllık bazda % 16,3 arttı. Bu dönemde gıda ve gıda dışı satışlar artmaya devam…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Yüksek enflasyon harcamalar üzerinde baskı yaratıyor

Perakende satış hacmi 2021’in Kasım ayında yıllık bazda % 16,3 arttı. Bu dönemde gıda ve gıda dışı satışlar artmaya devam ederken, gıda dışında en hızlı artış %51,1 ile tekstil, giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. İlk 11 aylık dönemde perakende satış hacmindeki yıllık büyüme ise %17  oranında gerçekleşti.

TCMB tarafından yayımlanan banka ve kredi kartıyla yapılan harcama tutarları istatistiklerini kullanarak hesapladığımız kartlı harcamalar endeksi, Aralık’ta reel bazda -%7,4 geriledi. Tüketim harcamalarına yönelik gösterge niteliğinde olan endeksteki düşüş, yılın son ayında enflasyondaki hızlı yükselişin de etkisiyle harcama eğiliminin azaldığına işaret etti. Öte yandan, Aralık’ta tarihi düşük seviyesine gerileyen mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi 2022’nin Ocak ayında %6,2 yükselerek 73,2 düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde perakende güven endeksinin % 2,5 yükselmesine karşın, alt endekslerden gelecek 3 aylık döneme ilişkin sipariş miktarı ve satışlar beklentisinin önemli oranda gerilediği dikkat çekti.

Döviz kurlarının ve enflasyonun yüksek seyrine bağlı olarak AVM’lerde mağaza kiralarının güncellenmesi konusunda yatırımcı ve perakendeciler arasında görüşmeler sürüyor. Sektör temsilcilerinin verdikleri bilgilere göre, AVM yatırımcıları yıllık kira artış oranlarını 12 aylık TÜFE ortalamasının üzerinde belirlemek isterken, perakendeciler sabit veya ciro kirası uygulamasının devam etmesi gerektiğini savunuyor. Mağaza kiralarında yapılacak güncellemelerin önümüzdeki dönemde perakende fiyatlar üzerinde ilave baskı yaratabileceği düşünülüyor.

 

 

ekonomi.isbnak.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler