Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya’nın iş dünyası 2023 korkularını hafifletti

Yakından takip edilen bir iş dünyası anketine göre Almanya’da iş dünyası güveni, Aralık ayında doğal gazı karne ile dağıtma riskinin…

Almanya’nın iş dünyası 2023 korkularını hafifletti

Yakından takip edilen bir iş dünyası anketine göre Almanya’da iş dünyası güveni, Aralık ayında doğal gazı karne ile dağıtma riskinin azalması ve tedarik zincirindeki darboğazların hafiflemeye devam etmesiyle şaşırtıcı bir şekilde güçlü bir artış gösterdi.

Araştırma enstitüsü Ifo, iki alt endeksin de yükselmesiyle birlikte iş ortamı endeksi̇nin, Kasım ayındaki 86,4’lük yukarı yönlü revizyona göre 88,6’ya yükseldiğini açıkladı. Beklentiler endeksi̇ iki yılın en düşük seviyesi olan 80,2’den 83,2’ye çıkarken mevcut koşullar endeksi 93,2’den 94.4’e ulaştı.

Enstitü raporuna eşlik eden bir açıklamada “Almanya’da iş dünyası, tatil sezonuna umutla giriyor.” dedi.

Alışılmadık derecede sıcak sonbahar havası ve neredeyse kapasiteye kadar dolan gaz depolama tesisleri, Alman şirketlerinin önümüzdeki aylarda enerji kesintileriyle karşılaşma olasılığını azalttı. Aynı zamanda, Şansölye Olaf Scholz’un hükümeti, gaz ve elektriği sübvanse etmek için 50 milyar avrodan (51,6 milyar dolar) fazla harcamaya hazırlanıyor ve avronun yaratılmasından bu yana en yükseğe çıkan enflasyon nedeniyle gelirlere vurulan darbeyi hafifletiyor.

Ifo Başkanı Clemens Fuest yaptığı açıklamada, “Alman ekonomisindeki duyarlılık iyileşti” dedi. “Şirketler mevcut işlerinden biraz daha az memnun olsalar da, önümüzdeki aylarla ilgili karamsarlık keskin bir şekilde azaldı. Durgunluk, birçok kişinin beklediğinden daha az şiddetli olabilir.”

Bununla birlikte, Ifo rakamları, Almanya’nın Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının serpintileri nedeniyle bir durgunluğa hazırlandığı için depresyonda kalmaya devam ediyor. Kremlin’in Avrupa’nın en büyük ekonomisine doğal gaz sevkiyatını durdurma kararı, ülkenin rekabet gücü hakkında soru işaretleri yaratırken, tüketiciler ve şirketler üzerinde de aynı şekilde baskı oluşturuyor.

Çarşamba günü satın alma yöneticilerine yapılan anketler, Alman ekonomik aktivitesinin gerilediğine işaret etti, ancak koşullar ekonomistlerin öngördüğü gibi geçen aya göre kötüleşmedi. OECD Salı günü yaptığı açıklamada, üretimin Euro bölgesi için %0,5’lik büyümeye kıyasla gelecek yıl muhtemelen %0,3 oranında daralacağı uyarısında bulundu.

Bloomberg, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler