Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya Zew Güven Endeksi: Kötü verilere bir çok kötüsü eklendi-Durgunluk son çeyrekte

Almanya ekonomisinden gelen kötü haberlere Ağustos ayındaki ZEW endeksi verisi de eklendi.  Alman ekonomisinin karşı karşıya olduğu uzun risk ve…

Almanya Zew Güven Endeksi: Kötü verilere bir çok kötüsü eklendi-Durgunluk son çeyrekte

Almanya ekonomisinden gelen kötü haberlere Ağustos ayındaki ZEW endeksi verisi de eklendi.  Alman ekonomisinin karşı karşıya olduğu uzun risk ve zorluklar listesi, yılın ikinci yarısında bir durgunluğu neredeyse kaçınılmaz kılıyor.

En güvenilir öncü gösterge olmasa da en zamanlı açıklanan ve finansal analistlerin görüşlerini yansıtan Almanya’nın ZEW Güven Endeksi Temmuz ayında 53.8 iken, Ağustos ayında -53.3’e geriledi. ZEW endeksi şu anda finansal kriz sırasında görülen tüm zamanların en düşük seviyesine yakın. Mevcut durumu değerlendirmesi skoru da temmuz ayındaki -45,8’den -47,6’ya gerileyerek Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Bu sert düşüşün temelinde iki ana neden var: Alman ekonomisi için neredeyse hiç bitmeyen uzun risk ve zorluklar zincirine düşük su seviyeleri ve gaz vergisi de eklendi.

Daha genel olarak konuşursak, Alman ekonomisi hızla mükemmel bir fırtınaya yaklaşıyor. Ukrayna’daki savaş muhtemelen Almanya’nın çok başarılı ekonomik iş modelinin sonuna işaret etti: Ucuz (Rus) enerji ve girdi malları ithal ederken, küreselleşmeden yararlanarak dünyaya yüksek kaliteli ürünler ihraç etmek. Ülke şu anda yeşil geçişi hızlandıran, tedarik zincirlerini yeniden yapılandıran ve daha az küreselleşmiş bir dünyaya hazırlanan tam bir revizyonun ortasında. Ve bu değişim, dijitalleşme eksikliği, yaşlanan altyapı ve yaşlanan bir toplum gibi uzun süredir devam eden sorunların üzerine geliyor. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, bu uzun vadeli değişiklikler daha kısa vadeli sorunların gölgesinde kalacak: yüksek enflasyon, olası enerji arzı kesintileri ve devam eden tedarik zinciri sürtüşmeleri. Son günlerde, bu kısa vadeli sorunlar, düşük su seviyeleri ve yeni gaz vergisi enflasyon ve durgunluk endişelerine katkıda bulundukça daha da büyüdü.

Düşük su seviyeleri

Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi, Almanya da uzun, benzeri görülmemiş bir kuraklıktan etkilendi. Su seviyeleri yaz boyunca sürekli düşüyor ve geçen hafta Ren Nehri’ndeki su seviyesi kritik 40 cm işaretinin altına düştü. Mavnalar artık tam kapasiteyle değil, en fazla üçte bir oranında yüklenebiliyor ve bazı rotalar iptal edilmekte. Ancak daha fazlası da var: Ren Nehri kıyılarındaki sanayi tesisleri, soğutma için su kullanımında giderek daha fazla sorun yaşayacak.

2018’de, düşük su seviyeleri, iki çeyrekte Alman GSYİH büyümesinin yaklaşık yüzde 0,3 puanını aşağı çekmişti. Ancak, o zamanlar, düşük su dönemi sadece Eylül ayı sonlarında geldi. Bu sefer, düşük su seviyeleri daha erken geldi ve görünürde çok az yağmur var. İşleri daha da kötüleştiren, su yollarının Rusya’dan daha az gazı dengelemek için kömür taşımacılığının gerekli olması. Bu, hava durumu önemli bir rahatlama getirmediği sürece, düşük su seviyelerinin 2018’den daha fazla ekonomik zarar vereceği anlamına geliyor. Düşük su seviyelerinin yılın ikinci yarısında GSYİH büyümesinin en az yüzde 0,5 puan düşürmesini bekliyoruz.

Gaz vergisi

Dün, Alman hükümeti, haneler ve işletmeler için Ekim ayında yürürlüğe girecek olan bir gaz vergisi açıkladı. Bu ek ücret, kilowatt saat başına 2,4 euro sent olarak belirlendi. Mevcut gaz fiyatları 17 euro sent civarında. Bu vergi, daha yüksek toptan gaz fiyatları tüketicilere aktarılamadığı için gaz sağlayıcıları tarafından yapılan ek maliyetleri karşılamak için, ancak bu ek ücretin KDV’yi içerip içermediği veya hariç tutup tutmadığı hala belirsiz.

Alman hanelerinin neredeyse yarısı gaz kullanılarak ısıtılıyor ve gaz sanayi için önemli bir enerji kaynağı olmaya devam ediyor. Hükümet tahminlerine göre, vergi dört kişilik bir hane halkı için yılda yaklaşık 500 avroluk ek bir maliyete yol açacak. Ancak, önümüzdeki kış, enerji sağlayıcılarının yılda bir kez fiyatları ayarlayabildikleri için tüketicilere daha yüksek enerji fiyatları geçebileceklerini unutmayın. Hükümet, düşük gelirli hanehalkları için tazminat önlemlerini, muhtemelen çocuk yardımlarında artış, gelir vergisi indirimi veya doğrudan mali desteği incelediğini açıkladı. Bu tür önlemler, verginin büyüme üzerindeki olumsuz etkisini yumuşatabilir, ancak enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaz. Bu yeni gaz vergisi ile birlikte manşet enflasyonun yılın son çeyreğinde çift haneli seviyelere ulaşmasını bekliyoruz.

Durgunluk neredeyse kesin

Almanya’daki ekonomik durgunluk, yüksek enerji ve emtia fiyatları, devam eden tedarik zinciri sürtüşmeleri ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle yaz başında zaten temel senaryomuzdu. Tüm Alman ekonomik iş modelinin şu anda yenilenmeye hazır olması, önümüzdeki yıllarda ekonominin büyüme beklentilerine de yük olacak. Yeni vergi ve düşük su seviyelerinin etkisiyle, çift haneli seviyelerdeki enflasyon oranları yılın son çeyreği için kesin gibi görünüyor: Alman hükümeti yılın ikinci yarısında bir durgunluğu önlemek için ekonomik bir mucizeye ihtiyaç duyacak.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler