Sosyal Medya

Ekonomi

Almanya engeline takılan Swift yok: Biden yeni yaptırım listesi açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin’in Rus askerlerini Ukrayna topraklarına sokarak “diplomasiyi reddettiğini” söyledi ve Rusya’nın aralarında VTB de bulunan…

Almanya engeline takılan Swift yok: Biden yeni yaptırım listesi açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin’in Rus askerlerini Ukrayna topraklarına sokarak “diplomasiyi reddettiğini” söyledi ve Rusya’nın aralarında VTB de bulunan dört büyük bankasına yaptırım uygulama kararı aldıklarını bildirdi.  Biden, bu bankaların ABD’de 1 trilyon dolardan fazla varlıkları olduğunu ifade etti.

Rusya’nın “savaşı seçtiğini ve bunun bedelini ödeyeceğini” söyleyen Biden, yaptırımları Moskova’yı uzun süre etkileyecek şekilde tasarladıklarını belirtti. Beyaz Saray’da konuşan Biden, “Rusya küresel finans sisteminden dışlanacak” ifadelerini kullandı.

Biden, Rusya’nın dolar, Euro ve Yen ile işlem yapma kapasitesini sınırlayacaklarını ifade etti.

ABD lideri, daha fazla Rus elit ve ailelerinin de yaptırım listesine ekleneceğini belirtti. Putin ve ailesinin isimleri masada olmasına rağmen, yaptırım listesinde yok. 

Biden, ABD’nin Almanya’ya daha fazla asker de göndereceğini ve gerektiği takdirde NATO’nun kolektif savunma maddesi olan 5. maddenin de gerekliliklerini yerine getireceklerini bildirdi. Biden, Rusya’nın bir NATO ülkesine saldırması durumunda müdahil olacaklarını söyledi.

Biden, Putin’in “Ukrayna’dan çok daha fazlasını istediğini, Sovyetler Birliği’ni tekrar kurmayı hedeflediğini” söyledi.

Rusya ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinden bu yana ilk kez kürsüye çıkan Biden, “Moskova, ABD şirketlerini siber saldırılarla hedef alırsa karşılık vereceğiz” diye konuştu.

Biden, “Putin, uluslararası toplumdan dışlanmış bir insan haline gelecek” derken, Rus liderle konuşmaya niyeti olmadığını ifade etti.

“Putin ne yapmaya çalışıyor; bir nükleer saldırı tehdidinde mi bulunuyor?” sorusuna yanıt olarak, “Ne tehdidinde bulunduğuna dair en ufak bir fikrim yok, ancak ne yaptığını biliyorum” dedi.

ABD lideri, şu anda Rusya’yı SWIFT’ten çıkarma planları olmadığını; Avrupalı bazı müttefiklerin buna karşı olduğunu dile getirdi.

Putin’in de yaptırımlarla hedef alınabileceğini belirten Biden, gazetecilerin “Peki neden bugün uygulanmıyor” sorusunu yanıtsız bıraktı.

“ABD ve Rusya ilişkilerin mevcut olarak kopma yönünde olduğunu” söylerken yeni bir Soğuk Savaş ihtimaliyle ilgili olarak da “Dünyanın neredeyse tamamı bizim yanımızda; Rusya için soğuk bir gün olacak” diye konuştu.

“Yaptırımların mermi ve füzelerden daha etkili olabileceğini” iddia eden ABD lideri, yaptırımları Batılı müttefiklerle koordineli olarak hazırladıklarını ifade etti.

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya ordusunu Ukrayna topraklarına sokma kararı nedeniyle Rusya’nın Londra’nın finansal sisteminin dışında tutulacağını açıkladı.

Britanya: Rusya, Londra’nın finansal sisteminin dışında tutulacak

Britanya lideri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik havadan, karadan ve denizden başlattığı yeni işgal harekatının ardından aldıkları yeni yaptırım kararlarını duyurdu.

Johnson, Rusya’nın en büyük ikinci bankası VBT’nin de varlıklarının dondurulacağını; Aeroflot’un da Britanya’ya uçmasının yasaklanacağını bildirdi.

Johnson, “Rusya’yı, Avrupa’nın açık ara en büyüğü olan Birleşik Krallık finans sisteminin dışında tutacağız. Sterline erişimleri olmayacak ve Britanya üzerinden kliring ödemeleri yapamayacaklar” dedi.

Yaptırımlar sayesinde Rus devlet ve özel şirketlerinin Britanya’da para toplamasının önleneceğini belirten Johnson, “Rusya vatandaşlarının Britanya bankalarında tutabileceği para miktarını da kısıtlayacağız” dedi.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler