Sosyal Medya

Ekonomi

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Akdeniz’e uğurlandı

Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren 3 sondaj gemisine ek olarak Mayıs ayında Mersin’e getirilen Abdülhamid Han sondaj gemisi bakım ve teknik işlemlerinin…

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Akdeniz’e uğurlandı

Karadeniz’de çalışmalarını sürdüren 3 sondaj gemisine ek olarak Mayıs ayında Mersin’e getirilen Abdülhamid Han sondaj gemisi bakım ve teknik işlemlerinin ardından 9 Ağustos’ta demir aldı.

Geminin ilk görev yerine uğurlanması için Taşucu Limanında gerçekleştirilen törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Abdülhamid Han’ın Akdeniz’de çalışma yürüteceğini açıkladı:

“Bugün Abdulhamid Han Gemisi’ni Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce İskenderun’du. Bu defa da ‘Ya Allah Bismillah’ diyerek Gazi Paşa’nın 55 km açığındaki Yörükler kuyusuna uğurlayacağız. Yörükler-1 kuyusu, Doğu Akdeniz’deki kapsamlı iş planımızın ilk adımıdır.”

Geminin çalışma yürüteceği bölge Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde  bulunuyor. Bu alanda daha önce Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri sismik araştırmalar yapmıştı.

Abdülhamid Han Dünyanın 5. büyük sondaj gemisi

Türkiye’nin Fatih, Kanuni ve Yavuz adında üç sondaj gemisi daha bulunuyor. Bu gemiler halen Karadeniz Kuzey Sakarya Gaz Sahasında sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

200 mürettebat kapasiteli Abdülhamit Han filonun en güçlü gemisi olmasının yanında Dünyanın en büyük beşinci sondaj gemisi olarak tanımlanıyor.

Yedinci nesil teknolojiye sahip geminin 238 metre uzunluğu ve 42 metre genişliği bulunuyor. Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip olan gemi 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip.

Karadeniz’de “540 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedildiğini” belirten Erdoğan Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemlerin bitirilerek “2023 yılında milletin hizmetine verilmesini” planladıklarını belirtti ve yıl sonuna kadar yurt içi petrol hedefinin 150 kuyu daha açmak olduğunu sözlerine ekledi.

2 ay çalışmalarını sürdürecek

Törende konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Abdülhamid Han’ın ilk görev süresinin 2 ay olacağını belirtti. Türkiye konu ile ilgili NAVTEX yayınladı ve gemi 2 Ekime kadar çalışmalarını sürdürecek.

Dönmez, “Karadeniz gazının 2023’te milletimizle buluşturmak için yürüttüğümüz çalışmalar planlandığı şekilde ilerliyor. Karadaki gaz işleme tesisimizin inşaatı devam ediyor. 5 km sığ deniz boru hattı serimi tamamlandı. Derin deniz boru seriminin yüzde 60’ı tamamlandı. Petrol arama çalışmalarımız da devam ediyor. 2022 yılı için rezerv ekleme hedefimiz rezerv ekleme hedefimiz 75 milyon varildir” dedi.

Doğu Akdenizdeki gerginlik sebebiyle Yunanistan basını bir süredir Abdülhamid Han’ın görev yeri ile ilgili iddialara yer veriyordu. Ülke gündeminde geniş yer tutan gemi için Atina’nın ve ordunun teyakkuza geçtiği iddia edilmişti.

Yetkin Report

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler