Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de talep ithalatı körükleyince beklenmedik daralma: Fed bu detaylarla yavaşlamaz…

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü ilk çeyrek GSYH verilerine göre yıllıklandırılmış %1,4 daralma gerçekleşti. Beklenti %1,1 büyümesi yönündeydi, ABD ekonomisi…

ABD’de talep ithalatı körükleyince beklenmedik daralma: Fed bu detaylarla yavaşlamaz…

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü ilk çeyrek GSYH verilerine göre yıllıklandırılmış %1,4 daralma gerçekleşti. Beklenti %1,1 büyümesi yönündeydi, ABD ekonomisi geçen yol %5,7 büyümüştü.

Güçlü tüketici talebine bağlı ithalat artışı nedeniyle ABD ekonomisi 2020’den bu yana ilk kez küçüldü. Büyüme verisinin detaylarına bakınca Fed’in beklenmedik ekonomik daralmaya rağmen para politikasında hızlı sıkılaştırma planından geri dönmesi beklenmiyor.

Rapor daha çok, GSYİH hesaplamalarının çeyrekten çeyreğe nasıl değişken olma eğiliminde olduğunun bir örneği olarak değerlendirildi. Ekonomideki zayıflık veya durgunluk işareti olarak yorumlanmadı. Daralma, ithalattaki sıçrama ve ihracattaki düşüşün yanı sıra işletmelerin stoklarının daha yavaş birikmesinden kaynaklandı. Yıllık bazda ekonomi %3,6 büyüdü.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, ihracat, kamu harcamaları ve eyalet ile yerel kamu harcamalarındaki azalma etkili oldu.

Aynı dönemde ithalat ise artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar ve konut sabit yatırımları bu dönemde artış gösteren kalemler oldu.

Ticaret ve stoklar birlikte, manşet büyümesinden yaklaşık yüzde 4 puan çıkardı. Hükümet harcamaları daraldı ve GSYİH’ya da aşağı çekti. Ancak, yurtiçi alıcılara yapılan reel nihai satışlar, ticaret ve envanter bileşenlerini ortadan kaldıran temel talebin bir ölçüsü, yıllık %2,6 büyüdü.

Daha hızlı enflasyon ve sağlam harcamalar zemininde, Fed para politikası hala önümüzdeki hafta yarım puanlık bir faiz artırımına yönelmiş durumda. Bununla birlikte, yetkililerin daha sıkı politikayı talep riskleriyle dengelemeleri gerekiyor.

Ekonomi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının zincirleme etkilerini içeren diğer potansiyel rüzgarlarla karşı karşıya. Avrupa’daki büyüme beklentileri kötüleşiyor, bazı hammaddeler yetersiz tedarik ediliyor ve Çin hükümetinin salgınla ilgili şiddetli kilitleme önlemleri tedarik zincirlerini kargaşa içinde bırakıyor.

Comerica Bank’ın baş ekonomisti Bill Adams, “İlk çeyrekte tüketici harcamalarının, iş yatırımlarının ve istihdamın güçlü bir şekilde büyümesiyle, ABD ekonomisi yılın başında bir durgunluk içinde değil” dedi. “Ticaret açığı ve stoklardaki düşüş daha küçük haline geldikçe büyüme ikinci çeyrekte devam edecektir.”

Biden, yaptığı açıklamada, daralmayı “teknik faktörler” olarak açıkladı ve istihdam, tüketici harcamaları ve yatırımların hepsinin güçlü kaldığını söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nın verileri, ekonominin en büyük kısmı olan kişisel tüketimin, 2021 sonundaki %2,5’e kıyasla, ilk çeyrekte yıllık %2,7 arttığını gösterdi. Hizmet harcamaları GSYİH’ya 1,86 puan eklerken, mal alımları durgunlaştı ve değişen tüketici davranışını yansıttı.

Bu yılın başında, Covid-19 vakalarının azalmasıyla harcamalar arttı. Çeyrek uzadıkça, yüksek enflasyon satın alma gücünü azalttı. Bununla birlikte, birçok şirket yöneticisi, Amerikan tüketicisinin dayanıklılığını övmekte.

İleriye dönük olarak, hızlı enflasyon ve azalan mali destek, yılın geri kalanında harcamalarda daha ılımlı bir büyümeye işaret ediyor. Ayrıca, daha yüksek faiz oranları bir noktada şirketleri sermaye harcamaları bütçelerini azaltmaya teşvik edebilir.

GSYİH raporuna göre, son çeyrekte, enflasyona göre düzeltilmiş işletme yatırımları, yıllık% 9,2’lik bir güçlü artış gösterdi.

Konut yatırımları %2,1’lik bir hızla arttı, çünkü inşaatçılar birikmiş projelerde ilerleme kaydetmeye başladı. Altta yatan konut talebi güçlü kalırken, ipotek oranlarındaki hızlı artış ve rekor düzeyde yüksek konut fiyatları satın alınabilirlik üzerinde baskı oluşturuyor ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde konut yapımını yavaşlatabilir.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler