Sosyal Medya

Döviz

ABD’de enflasyon beklendiği gibi yükselmeye devam etti

ABD tüketici fiyat artılı şubat ayında yıllık %7,9’a çıkarak son 40 yılın zirvesine ulaştı.  Bu seviyedeki enflasyonun içinde henüz Ukrayna…

ABD’de enflasyon beklendiği gibi yükselmeye devam etti

ABD tüketici fiyat artılı şubat ayında yıllık %7,9’a çıkarak son 40 yılın zirvesine ulaştı.  Bu seviyedeki enflasyonun içinde henüz Ukrayna işgalinin petrol fiyatlarında yarattığı şok yok.

Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, tüketici fiyat endeksi ocak ayındaki %7,5’lik yükselişin ardından bir yıl önceye göre %7,9 oranında arttı. Yaygın olarak takip edilen enflasyon göstergesi şubat ayında bir ay önceye göre %0,8 artarak daha yüksek benzin, gıda ve barınma maliyetlerini yansıttı. Her iki okuma da Bloomberg anketinde ekonomistlerin medyan tahminleriyle eşleşti.

Oynaklık gösteren gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek fiyatları bir ay öncesine göre %0,5 ve bir yıl öncesine göre %6,4 arttı.

Veriler, Rusya’nın işgalinden önce enflasyonun ekonomi üzerindeki etkisini ne ölçüde sıkılaştırdığını ve kayıtlardaki en yüksek perakende benzin fiyatı da dahil olmak üzere emtia fiyatlarında da bir artışa yol açtığına göstermekte. Ekonomistlerin çoğu şubat ayının yıllık enflasyonun zirvesi olmasını beklese de, işgal ardından büyük olasılıkla önümüzdeki aylarda daha da yüksek enflasyon baskısı izleyeceğiz.

Biriken fiyat baskılarıyla mücadele etmek için, Federal Rezerv 2018’den bu yana ilk kez gelecek hafta faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanıyor. Fakat aynı zamanda jeopolitik durum, merkez bankasının önümüzdeki yıldaki faiz artış döngüsüne belirsizlik katıyor.

Fed yetkilileri, enerji fiyat şoklarının daha yüksek ve daha kalıcı enflasyona yol açması durumunda daha şahin bir tutum sergileyebilirler, ancak savaş uzadıkça tüketici duyarlılığının ve azalan reel ücretlerin büyümeyi yavaşlatması durumunda da daha temkinli bir yaklaşım sergileyebilirler.

Şubat ayı raporu, benzin fiyatlarının bir önceki aya göre %6,6 arttığını ve TÜFE’deki aylık artışın neredeyse üçte birini oluşturduğunu gösterdi. Bunların bir kısmı, Rusya’nın ayın son haftasındaki işgalinin ilk günlerinden kaynaklanan enerji fiyatlarındaki artışları yansıtabilir. Etki, Mart TÜFE raporunda daha tam olarak yakalanacak.

Amerikan Otomobil Birliği verilerine göre, bu ay şimdiye kadar normal sınıf bir benzinin perakende fiyatı galon başına %19,3 artarak 4,32 dolara yükseldi.

TÜFE raporunda, gıda fiyatlarının bir önceki aya göre %1 tırmanarak Nisan 2020’den bu yana en büyük sıçramayı kaydetti.

Savaşın ABD ekonomisi üzerindeki tam etkisi belirsizliğini korurken, yükselen petrol, tahıl ve metal maliyetlerinin diğer emtia ve nihayetinde tüketici fiyatlarını beslenmesi muhtemel. Biden yönetimi salı günü Rusya’nın ABD’ye petrol ithalatını yasakladı ve bu da enerji fiyat baskılarına katkıda bulunacak bir hareket oldu.

Gerçek Kazançlar

İşgücü piyasasının sıkı bir şekilde yükselmesi sonucu yapılan ücret artışları enflasyona ayak uyduramıyor. Perşembe günü ayrı verilere göre, enflasyona göre düzeltilmiş ortalama saatlik kazançlar şubat ayında bir yıl önceye göre %2,6 azalarak mayıs ayından bu yana en büyük düşüş ve 11’inci artarda gelen gerileme oldu.

Rapor, mal fiyatlarının şubat ayında da tırmanışını sürdürdüğünü, hizmet maliyetlerindeki yıllık büyümenin ise hızlandığını gösterdi. Yıllık bazda, mal enflasyonu 1980 yılından bu yana en fazla artışla %13 arttı. Hizmet maliyetleri bir yıl öncesine göre %4,8 artarak 1991’den bu yana en büyük sıçrama oldu.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler