Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD tarım dışı istihdam yine çok güçlü

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Kasım’da 200 bin artması beklenen tarım dışı istihdam 263 bin artarken işsizlik oranı ise beklenene…

ABD tarım dışı istihdam yine çok güçlü

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Kasım’da 200 bin artması beklenen tarım dışı istihdam 263 bin artarken işsizlik oranı ise beklenene uygun yüzde 3,7’de kaldı.

Ortalama saatlik kazançlar aylık yıllık yüzde 0,6, yıllık yüzde 5,1 arttı. Beklenti aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,6 artıştı.

Son 2 ayın tarım dışı istihdam verisi 23 bin aşağı yönlü revize edildi.

ABD’de hem tarım dışı istihdam hem de saatlik kazançlar tahminlerin üzerinde açıklandı. Verinin ardından Dolar Endeksi %0,5 artıya geçerken euro, sterlin ve altın günün en düşük seviyelerine geriledi.

Tarım dışı istihdam verisi sonrasında ABD vadelilerde keskin düşüş izleniyor. S&P 500 ve Dow Jones yüzde 1’in, Nasdaq yüzde 2’nin üzerinde düşüşle işlem görüyor.

İş kazanımları, eğlence ve turizm, sağlık ve hükümetteki büyümenin öncülüğünde birkaç kategoride yoğunlaştı. Bu arada, perakende, taşımacılık, depolama ve geçici yardım hizmetlerindeki işverenler işçileri azaltı.

Beklenenden daha iyi bordro artışı, yükselen faiz oranlarına ve yaklaşan bir durgunluk endişelerine rağmen iş piyasasının kalıcı gücünün altını çiziyor. İşçiler için arz ve talep arasındaki sürekli uyumsuzluk, ücret artışını desteklemeye devam ediyor ve birçok ekonomistin, işletmelerin potansiyel bir gerilemede işçileri işten çıkarma konusunda daha tereddütlü olacağını beklemesine neden oluyor.

Bununla birlikte, bazı sektörler daha belirgin zayıflama belirtileri göstermeye başlıyor. Ekonomistler, işsizliğin gelecek yıl artmasını – bazı sektörlerde önemli ölçüde – artmasını bekliyor çünkü daha sıkı Fed politikası ABD’yi resesyona itiyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, bu haftanın başlarında, iş piyasasını yeniden dengeye getirmek için işgücü talebinde ılımlı bir artışa ihtiyaç duyulduğunu ve merkez bankasının şu ana kadar bunun sadece “geçici işaretlerini” gördüğünü söyledi. Ayrıca, ücret artışının – ve daha genel olarak işgücü piyasasının – enflasyonun yolunu belirlemede oynayacağı öneme dikkat çekti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler