Sosyal Medya

Döviz

AB ülkeleri doğal gaz tüketimini azaltma konusunda anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, bir süredir üzerinde çalıştıkları doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararında Rusya’dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini…

AB ülkeleri doğal gaz tüketimini azaltma konusunda anlaştı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, bir süredir üzerinde çalıştıkları doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararında Rusya’dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak anlaştı.

AB üyesi ülkelerin enerji bakanları doğal gaz acil durum planını görüşmek üzere Brüksel’de bir araya geldi. Toplantı sonrasında AB Konseyi üye ülkelerin gelecek kış için doğal gaz talebini azaltmayı taahhüt ettikleri bildirildi.

AB içinde doğal gaz arz güvenliği konusunda bir alarm sistemi kurulmasının da öngörüldüğüne anlatan açıklamada, bu alarmın verilmesi halindeyse gaz talebinin azaltılmasının zorunlu hale geleceği bildirildi.

Üye ülkeler 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında doğal gaz taleplerini kendi seçecekleri önlemlerle düşürecekler. Zorunlu gaz talep indirimi devreye girerse ülkelerin özel durumlarını yansıtacak bazı istisnalar belirlenmiş durumda.

Üye ülkelerin gaz şebekelerine bağlı olmayan ülkelerin zorunlu gaz indirimlerinden muaf tutulduğu kaydedildi.

Elektrik şebekeleri Avrupa elektrik sistemi ile senkronize olmayan ve elektrik üretimi için büyük ölçüde gaza bağımlı olan ülkelerin de muafiyet aldığı anlaşmada, diğer üye ülkelerle sınırlı ara bağlantısı olan veya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını diğer ülkelere kullandıran ülkelere de istisna verilebilecek.

Kritik endüstrileri doğal gaza büyük ölçüde bağımlı olan ve doğal gaz depolama hedefini aşan ülkelere de istisna uygulanabilecek.

Birlik çapında doğal gaz alarm sisteminin başlatılmasında da uzlaşıldığı, bu süreçte 5 veya daha fazla AB ülkesinin talepte bulunmasının ardından AB Komisyonu’nun alarm süreci başlatma talebinde bulunacağı, bu talebin Konsey’de görüşüleceği ifade edildi.

AB Komisyonu, geçen hafta Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı. Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini yüzde 15 azaltması istenmişti. Acil durum ilan edilmesi durumunda yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer almıştı. Ancak söz konusu plana özellikle Avrupa’nın güneyindeki ülkeler karşı çıkmış bazı istisnalar ve değişiklikler talep etmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler