Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

YORUM:  Dünya piyasalarında kan banyosu

TSİ ile 18:00’e doğru, BİST-100 %3.8 değer yitirirken,  kriptolar, S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasa (GOP) hisselerinde  sert satışlar var. Fed’in…

YORUM:  Dünya piyasalarında kan banyosu

TSİ ile 18:00’e doğru, BİST-100 %3.8 değer yitirirken,  kriptolar, S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasa (GOP) hisselerinde  sert satışlar var. Fed’in parasal sıkılaştırma maratonu hakkında her geçen gün şahinleşen uzman görüşleri, kar sıkıntıları, Rusya-Ukrayna gerginliğini enerji pazarını olumsuz etkilemesi olasılığı yılın ilk ayı pazarını başlattı. Tüm fonların para kaybedip, yüksek montanda kaldıraç ve şort pozisyon aldığı global piyasalarda toparlanmayı başlatmak kolay olmayacak.

Önce TSİ 18:00 itibarıyla kan banyosunun başlıklarını sunalım:

  • Son 24 saatte kripto pazarında $130 milyar servet erirken, BitCoin ve Ether çok aylı diplere çakıldı.
  • Rusya hisseleri %9 çöktü, ruble dolara karşı 14 ayın dibinde.
  • MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi halen %1.2 değer yitiriyor.
  • Avrupa’da Stoxx600 %3 düşüyor.
  • Wall Street’te DJ30 7ci seansta da geriliyor. S&P500’de gerileme %10’u aştı.
  • Dolar Endeksi yeniden yükselişe geçti, Euro/dolar’da kayıp %0.15.

 

 

  • Goldman Sachs biraz önce 2024 yılında Fed’in bilançosundan $2.5 trilyon kırpmış olacağını iddia etti. CNBC.com’a göre, S&P500 şirketlerinin karları da şüpheli gözüküyor.
  • Dünya Sağlık Örgütüne göre, Omicron son ve en tehlikesiz varyant olmayacak.
  • ABD Rusya’dan Ukrayna’ya her an saldırı beklediğini beyan ederek, elçilik personelinin ailelerini geri çağırdı.
  • Almanya burun-kırın etse de, Avrupa ve Beyaz Saray’da bu kez yalnız Rus ekonomisi değil, Putin’in de canını yakacak yaptırımlar uygulanması konusunda görüş birliği var.
  • Misilleme olarak Rusya Avrupa’ya verdiği gazı azaltıyor.
  • Fed’in Çarşamba faiz artırması pek olası değil. Ancak, bilanço daraltma süreci hakkında daha net ve şahince bilgiler verebilir.

 

Dünya piyasaları sırtı Fed’e dayayarak uzun süredir ufukta biriken riskleri göz ardı ediyordu. Fed faiz artırsa da, global finansal koşulların gevşek kalacağı veya piyasalar arıza yaparsa, Merkez Bankaları’nın yatırımcıları kurtaracağı hikayeleri de risk iştahını bir süre yüksek tuttu.  Ama sonunda baraj yıkıldı.

Bu sabah ParaAnaliz’de tercüme ettiğimiz Bloomberg haberinde şu ifadeler yer aldı:

“Fed’in parasal sıkılaştırma hamlesi arifesinde aralarında Goldman Sachs Varlık Yönetimi ve BNP Paribas VY olmak üzere bazı dev fonlar Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ) pozisyonları artırıyor. Bu fonlara göre, parasal sıkılaştırmayı geçen sene başlatıp enflasyona karşı hayli mesafe alan GOÜ’in varlıkları çok cazip görünüyor.   F/K bazında GOP hisseleri S&P500’e göre 10 yıllık iskontoyla işlem görüyor…”

Halbuki tarih boyunca GOP hep S&P500’ü takip etmiştir. Piyasalarda düzelme kolay değil. Bu denli zarardan sonra bir çok fon artık felaket tellallarına daha fazla güvenecek. Bunların arasında öne çıkan GMO Varlık Yönetimi Ailesi kurucu ortağı Jeremy Grantham geçen hafta S&P500’de %50 çöküş öngörmüştü.

 

Riskli varlıkların nefes alması için 2 temel şart var:  İlkin, Putin Ukrayna’ya müdahaleden vazgeçecek. İkinci olarak da yatırımcı beklentileri ile Fed’in öngörülebilir sıkılaştırma planları arasındaki iyimser makas kapanacak.

 

FÖŞ yazdı:  Wall Street’i ayılar bastı

 

Çetin Ünsalan: Türbülans

 

Gedik Yatırım 2022 Hisse Stratejisi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler