Sosyal Medya

Borsa

Ukrayna Gerilimi: Piyasalarda fiyatlanıyor, daha ne kadar kötüleşir?

Hisse senetleri pazartesi günü, Ukrayna üzerindeki jeopolitik risklerin küresel piyasaları etkileyeceği, enflasyona ilişkin endişeler ve onu evcilleştirmek için agresif Fed…

Ukrayna Gerilimi: Piyasalarda fiyatlanıyor, daha ne kadar kötüleşir?

Hisse senetleri pazartesi günü, Ukrayna üzerindeki jeopolitik risklerin küresel piyasaları etkileyeceği, enflasyona ilişkin endişeler ve onu evcilleştirmek için agresif Fed faiz artışları olasılığına bağlı olarak düştü.

ABD vadelileri, Avrupa ve Asya hisseleriyle düştü. Ukrayna geriliminin küresel seyahat hisselerini vuracağı endişeleriyle havayolu şirketleri hisseleri ile Rusya ve doğu Avrupa’ya maruz kalan şirketler baskı altındaydı. Daha yüksek faiz oranlarından en çok zarar görecek pahalı büyüme hisseleri de düştü.

Tahvil getirileri düştü ve dolar yükseldi.

Rusya’nın Ukrayna yakınlarında askeri birikmesiyle ilgili gerginlik, ABD’nin bir işgalin yakın olabileceği konusunda uyarması ve Putin’in Amerika’yı taleplerini yerine getirmemekle suçlamasıyla potansiyel olarak belirleyici bir haftaya girdik.  Rusya komşusunu işgal etme planlarını defalarca reddetti ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Moskova’ya gitmeden bir gün önce Kiev’e gitmesiyle durumu çözmeye yönelik diplomatik baskı devam ediyor.

Ukrayna’daki kriz, Rus enerji ve Ukrayna tahılının arzının bozulması durumunda fiyat baskılarına ilişkin endişeleri tetikleyebilir. Daha yüksek enerji fiyatları Avrupa genelinde enflasyonu şimdiden artırarak, çok sayıda hükümetin tüketiciler için artan enerji faturalarının darbesini hafifletmek için devreye girmelerine yol açan bir hayat pahalılığı krizine yol açtı.

Avrupa doğal gaz fiyatları, depolama tesislerinin tükenmesi ve kıtanın en önemli kaynağı olan Rusya’dan gelen arzda herhangi bir aksama yaşanmasından endişe duymasıyla sıçradı. Petrolde beklenti varil başına 100 dolara çıktı.

Rusya alüminyum ve nikel gibi metallerin önemli bir üreticisi; katalitik dönüştürücülerde kullanılan paladyumun yaklaşık %40’ını üretiyor. Rusya ve Ukrayna da buğday ve arpa ihracatının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Buğday fiyatı pazartesi günü de yükselmeye devam etti.

Singapur’daki Modüler Varlık Yönetimi stratejisti Wai Ho Leong, “Enflasyon üzerindeki etki petrol ve gazın ötesine geçecek,” dedi. “Dünyanın geri kalanı için, bu potansiyel olarak büyük bir gıda şokudur.”

Yatırımcılar için şimdi esas soru, hisse senetlerinin Ocak ayı sonuna yakın yıl için düşük seviyelerde mi kalacağı yoksa Rusya-Ukrayna gerilimi ile daha fazla düşüşle mi karşı karşıya olduğu.

RBC Capital Markets LLC’nin ABD hisse senedi stratejisi başkanı Lori Calvasina, Ocak ayı diplerinin tutunma şansının yüksek olduğunu belirtirken, Morgan Stanley’nin BAŞ ABD hisse senedi stratejisti Michael Wilson potansiyel bir istilanın ekonomileri resesyona itebileceğini söyledi.

Calvasina bir notta, “Bir istila meydana gelirse hisse senetlerinin ne kadar düşük işlem görebileceğini gösteren iyi bir şablon sağlayan geçmiş bir çatışma yok” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler