Sosyal Medya

Döviz

Rusya, yabancılara satılan 29 milyar dolarlık tahvillerin kupon ödemesini yasakladı

Rusya merkez bankası, uluslararası yaptırımlar sonrasında piyasalarını güçlendirmek için geçici bir adım olarak adlandırdığı şekilde OFZ olarak bilinen ruble tahvillerinin…

Rusya, yabancılara satılan 29 milyar dolarlık tahvillerin kupon ödemesini yasakladı

Rusya merkez bankası, uluslararası yaptırımlar sonrasında piyasalarını güçlendirmek için geçici bir adım olarak adlandırdığı şekilde OFZ olarak bilinen ruble tahvillerinin yabancı sahiplerine kupon ödemelerini yasakladı.

Rusya Merkez Bankası, bu hafta açıklanan ve yabancıların yerel hisselerinin satışlarının dondurulmasını da içeren bir dizi tedbir kapsamında talimat yayınladı. Şubat ayı başında yaklaşık 3 trilyon ruble (29 milyar dolar) borç sahibi olan yabancı yatırımcıları, zaten kısıtlamalarla satışa engellenen tahvillerden gelir tahsil edemez hale getirebilir.

Merkez bankası yasağın ne kadar süreceğini belirtmedi. Pazartesi günü, Interfax haber servisi geçici askıya almanın, düzenleyici tarafından önceden kaldırılmadığı takdirde yarım yıl süreyle geçerli olacağını bildirdi.

Merkez bankası sorulara e-postayla gönderdiği yanıtta, “İhraççılar temettülerin ödenmesi ve menkul kıymetler üzerindeki diğer ödemelerin yapılması konusunda karar verme ve bunları muhasebe sistemine aktarma hakkına sahiptir. Ancak, ödemeler yabancı müşterilere mevduat ve kayıt şirketleri tarafından yapılmayacaktır. Bu OFZ için de geçerlidir” dedi.

Kararda, Rusya’nın serbest piyasa karakterinin Ukrayna işgalinden bu yana ne kadar hızlı parçalanmakta olduğunun bir yansıması.

Dünyanın en büyük takas sistemleri Euroclear ve Clearsteam artık Rus varlıklarına işlem yapmıyor ve bu da yerel borç piyasasının dokuz yıl önce uluslararası yatırımcılara çok müjdeli bir şekilde açılışını tersine çeviriyor.

Geçen hafta OFZ getirileri, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda iki ayrılıkçı bölgeyi tanıması ve ardından ülkenin geri kalanına askeri bir saldırı başlatmasıyla neredeyse yüzde iki buçuk puan yükseldi. Rus hükümetinin ruble borcunda ticaret henüz yeniden açılmadı.

Yabancı yatırımcıların artık Rus rublesi tahvillerini takas etmek için yerel aracı kurumlardan geçmelerine gerek kalmaması, ülkenin borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olmuş, yabancı yatırımcıların payını daha yükseğe %19’a taşımıştı.

Merkez bankası, kararın “Rus menkul kıymetlerinin kitlesel satışından kaçınmak, Rus finans piyasasından fon çıkışını engellemek ve finansal istikrarı desteklemek” için alındığını belirtti.

Banka döviz rezervlerinin yarısı Kremlin’i Ukrayna’yı işgal ettiği için cezalandırmayı amaçlayan yaptırımlarla yurtdışında dondurulurken, Rusya Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sermaye kontrollerini yurtdışına döviz transferi yasağıyla sertleştireceğini açıkladı. Başlangıçta bu adımın borcun servisini durdurma amaçlı olmadığını açıklığa kavuşturmakla birlikte, bazı yatırımcılar ve ekonomistler kararın temerrüde yol açabileceğini söylediler.

Teknik temerrüt

Londra’daki Vanguard Asset Management’ın gelişmekte olan piyasalar aktif sabit geliri eş başkanı Nick Eisinger, “Bu büyük olasılıkla teknik bir temerrüt olacak, ne kadar süreceğini göreceğiz,” dedi. “Eurobond’larda teknik temerrüt olasılığının güçlü olduğunu da görüyoruz.”

Rusya ruble tahvilleri geçen hafta 10 yıllık gösterge tahvilin getirisini 240 baz puan yukarı göndererek %12,28’e ulaştı. Bloomberg tarafından derlenen fiyatlar, rublenin bu yıl şimdiye kadar %20’den fazla düşmesi küresel olarak en kötü düşüş.

Moody’s Investors Service’den yapılan açıklamada, “Rus hükümetinin borcunu zamanında ve tam olarak yerine getirmemek için potansiyel olarak daha zayıf istek duyması, Rus borçlanma senetlerinin yabancı sahipleri için daha ciddi kredi sonuçları olasılığını artırmaktadır” ifadesi yer aldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler