Sosyal Medya

Borsa

(YENİLEME:  BIST 100 endeksindeki günlük kayıp %4’e çıktı) Rusya şoku Borsa’da: Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 2’yi aştı

Rusya’da Ukrayna sorunu ABD ve İngiltere’den sert açıklamalar yaratırken borsada da bugün gün içinde %9 kayba neden oldu. RTSI bu…

(YENİLEME:  BIST 100 endeksindeki günlük kayıp %4’e çıktı) Rusya şoku Borsa’da: Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 2’yi aştı

Rusya’da Ukrayna sorunu ABD ve İngiltere’den sert açıklamalar yaratırken borsada da bugün gün içinde %9 kayba neden oldu. RTSI bu ay %20’ye yakın düşüş yaşadı. Endeks bugün %9 düşüşle 24 Kasım sonrası en düşük seviyeyi görürken MOEX Russia Aralık 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

 

Dünya borsaları Fed’in 2022’de hızlı adımlar atacağı beklentisi ile bu ay gerilerken son haftada ise Rusya – Ukrayna gerginliği gelişen ülke borsalarında kayıplara neden oluyor. Bugün BİST 100 gün içinde %5 düşüşle 1.910 puana geriledi ve 3 Ocak sonrası en düşük seviyeyi gördü. Borsadaki düşüşte son saat itibarıyla en çok kayıp %6 ile BİST Basit Metaller ve BİST Kimyasal, Petrol & Plastik tarafında yaşanırken BİST Turizm ve BİST Ulaştırma da %5 üzerinde kayıp verdi. Gün içinde daha az düşüş yaşayan BİST Bankalar son saatte %3 düşüş yaşıyor.  TSİ 17:30’da kayıp %3.71.

 

Rusya etkisi borsalarda kendini gösterirken kur tarafında da ruble, bugün %2 düşüşle dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. USD/RUB bugün 3 Kasım sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşü engellemek için döviz alımını durdurdu. Banka, döviz alımlarına ne zaman başlayacağına oynaklığa göre karar vereceklerini belirtti.

 

USD/ZAR bugün %1 üzeri yükselişte ve kur 21 Kasım sonrası gördüğü en düşük seviyeden yükselirken Meksika pesosu, Güney Kore wonu ve Polonya zlotisi de bugün dolar karşısında düşüş yaşıyor.

 

Günün ilk yarısında 13,34 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru, son saatte 13,42’den işlem görüyor ve TL günlük bazda %0,30 primle dolar karşısında tek pozitif ayrışan gelişen ülke parası olarak fiyatlanıyor.

 

Yazar: Necdet Erginsoy, Investing

 

 

BİST 100 endeksinde günlük kayıp %2’yi aştı. Haftaya 2.004 puandan başlayan endeks, günün devamında 1.966 puana geriledi. Borsa İstanbul’da yer alan öncü endekslerden günlük bazda en çok düşüşü BİST Kimyasal, Petrol & PlastikBIST Sınai ve BİST Turizm yaşarken BIST İnşaat ise pozitif ayrışan tek endeks olarak %2 primli işlem görüyor.

Küresel piyasalarda bugün Asya ve Avrupa’da da düşüşler olurken ana gündem çarşamba günü yapılacak FOMC toplantısı. Jeopolitik ve diplomatik tansiyonun yüksek olduğu ABD – Rusya – Ukrayna konusunda İngiltere’den gelen açıklamalar da satışları hızlandırdı. Bugün Rusya Borsası %8 üzerinde düşüş yaşıyor.

Yurt içinde ise küresel fiyatlamaya bağlı düşüşün yanında enerji kesintilerinin sanayide yaşatacağı aksaklıklar negatif fiyatlanıyor. İran’daki arıza nedeniyle yaşanan doğal gaz sorununun elektrik tarafında da kendisini göstermesiyle organize sanayi bölgelerinde kesintiler yaşanıyor. İlaç, et ve süt ürünlerinin muaf tutulduğu kesintilerin üretim ve lojistik zincirinde aksamaya neden olmasının fiyatlarda da artışı kaçınılmaz kılacağı düşünülüyor.

Bugün borsadaki düşüşte BİST Bankalar görece geri planda kalırken işlem hacmi son saat itibarıyla 23 milyarın üzerinde.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler