Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Bülteni: Durumu nasıl doktor (FED)? “Stabil.”

FED, dün akşam sonuçlanan olağan Mart ayı FOMC toplantısında beklenildiği üzere politika faizini 25 baz puan artırarak %0-%0,25 bandından %0,25-%0,50…

Piyasa Bülteni: Durumu nasıl doktor (FED)? “Stabil.”

FED, dün akşam sonuçlanan olağan Mart ayı FOMC toplantısında beklenildiği üzere politika faizini 25 baz puan artırarak %0-%0,25 bandından %0,25-%0,50 bandında yükseltti. Peşinen not edelim ki, manşet enflasyonun %7,8 ile 40 yılın zirvesine yükseldiği bir ortamda, şayet savaşın getirdiği belirsizlik olmasaydı, FED, ilk hamlesine -2018’den sonra- 50 baz puan faiz artırımı ile başlayacaktı.

Karar ardından yayınlanan ve FED üyelerinin ileriye dönük beklentilerine gösteren meşhur nokta grafiğe göre (dot plot), yılın geri kalan her toplantısında  6 kez daha 25 baz puan daha faiz artırımı planlanıyor. Faiz artırım kararı 8 destekleyici oy ile alınırken, New York FED Başkanı Bullard 50 baz puan artırma yönünde oy kullanmış.

Öte yandan, devasa boyutlara ulaşan ve 9 trilyon dolara dayanan bilançonun küçültülmesine ise bir sonraki toplantıda başlanacağına yer verilirken, rakam telafûz edilmedi. Takdir edersiniz ki, senelerdir morfin misali bol, ucuz ve uzun vadeli paraya bağımlı olan piyasaların easing (gevşeme) döneminden çıkıp tightening (sıkılaşma) dönemine girmesi belli bir süre sonra bünyede acıları artıracaktır! Ama henüz değil…

Piyasaların merakla beklediği bir diğer unsur ise üyelerin uzun vadeli faiz tahmininin ne yöne değişeceği idi. Endişe duyulanın aksine, uzun vadeli faiz projeksiyonları %2,5’ten hafifçe %2,4 seviyesine gerilediğini gördük (güvercin). Lakin, enflasyona yönelik tahminlere baktığımızda, sene sonuna yönelik çekirdek TÜFE’nin %4,1 seviyesine yükseleceği, 2024’te ise hedeflere yakınlaşacağı görülüyor. Bu noktayı da ‘şahin’ olarak yorumluyoruz. Kararı geniş çerçevede değerlendirdiğimizde tutarlı buluyoruz. Piyasaların ilk tepkisi de bizimle aynı paralelde nötr hatta bir nebze de olsa ılımlı oldu.

Her ne kadar dün akşam karar metnini ve tahminleri FED’in kurumsal sitesini didik didik ederek defalarca irdelesek de, amiral geminin kaptanının konuşmasını ve soru cevap kısmını da dikkatli bir şekilde takip ettik. Başkan Powell, 2018 sonrası gelen ilk kez faiz artırımı sonrası enflasyonla mücadelenin kararlı adımlarla devam edeceğini ve bu yolda kendilerine verilen her türlü aracı kullanmakta kararlı olduklarını söyledi.

Kanımca, enflasyonun adeta şirazesinden çıktığı bir ortamda (%0,25 faiz ; % 7,8 enflasyon) enflasyonla mücadelede FED’in kaybettiği kredibiliteyi yeniden ayağa kaldırmakta niyetli olduklarını hissettim. Elbette, piyasa dinamikleri, risk iştahı ve büyüme gibi konular ile faiz artırımı aynı kampta yer almasa da, süreci yönetmekte kararlı olduklarını ve bunun da biraz zaman alacağına vurgu yaptı.

Bu satırlar çoğaltılabilecek olsa da, sizin de yorumlayacağınız üzere hiçbiri sürpriz değil. Keza, FED toplantısının piyasa etkisinin negatif olmadığını hatta haftalardır satış baskısı altında ezilen hisse senetlerinin dün ve bu sabah adeta nefes aldıkları, doların ise bir nebze de olsun değer kaybettiğini not edelim. Bu paralelde, kıymetli madenler ve kripto paraların da olumlu bir performans sergilediklerini görüyoruz.

Biraz detayladırmaya çalışayım. ABD dolarının piyasa faizi karar ardından ilk tepki olarak %2,24 seviyesine yükselerek neredeyse son 3 senenin zirvesini test etmesi ardından bu sabah %2,13 seviyesine geriledi. %2,13 seviyesi, teknik manada Ekim 2018 %3,26 tepesi ile Mart 2020 dibi %0,32 arasında %61,8 düzeltme seviyesine denk geliyor. %2,13 üzerinde haftalık bir kapanış, %2,55 seviyesine doğu bir isteğin önünü açabilir. Kısa vadeli faizlerinin daha sert yükselmesi ile faiz eğrisinin de yataylaştığını görüyoruz.

Doların piyasa kuru olan (sepet) DXY, geçen hafta 99,5 seviyesine yükselerek benzer bir şekilde 3 senenin zirvesini görmesi ardından son 6 günde %1,2 gerileyerek 98,5 seviyesine çekildi. Haliyle, EURUSD paritesinin de bu sabah 1,1030 seviyesine yükseliğini görüyoruz. EUR’da uzun pozisyon deneyecek veya sahip olanların 1,08 seviyesini zarar kes olarak düşünmelerinde fayda görüyoruz.

Doların değer kaybı ve ABD faizlerinde korkulanın şimdilik olmaması nedeniyle, güvenli liman ihtiyacının azalması sonrası tepeden son günlerde neredeyse 170 dolar gerileyen ve 1,900 usd/ons seviyesini test eden altın, bu sabah tepki alımları ile yeniden 1,935 dolara yaklaştı. Altın uzun pozisyonlarımızdan ‘kâr al’ çalıştırarak çıkarken, getirileri artan ve fiyatları düşen sabit getirili menkul kıymetlere (eurobondlara) yatırım yaptık. Yatırımcı kimliğimiz ile uzun pozisyon taşıdığımız Bitcoin cephesinde ise, dün yukarı yönlü bir kıpırdanma görsek de, mevcut poziyonlarımızı 45,500 seviyesinin üzerinde bir kapanış durumunda artıracağız. Şimdilik kenarda beklemeyi tercih ediyoruz.

Savaşın üçüncü haftasında Rusya ve Ukrayna barış görüşmelerine devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy görüşmelerin daha “gerçekçi” hale geldiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Ukrayna’nın tarafsız kalması halinde “uzlaşmaya varmak için umut var” dedi. Jeopolitik risklerin bir nebze de olsun müzakere masasının varlığı ile azalması ve FED endişesinin de şimdilik bertaraf edilmesi ile Asya borsaları koyu yeşil rengini bu sabaha da taşımış.

Günlerdir satış baskısı altında olan Asya teknoloji endeksleri (dün Hong Kong borsası %9 ; Çin %3,5 yükseldi) bu sabah da kaldıkları yerden yola devam ettiklerini görüyoruz. Hong Kong borsası %6, Şangay borsası %2,6 , gösterge endeks Tokyo borsası ise %3,3 yukarıda işlem görüyor. İyimserliğin Avrupa seansına da sirayet etmesini bekliyoruz.

Türk mali piyasaları akşam FED’i, bugün öğlen de TCMB’yi bekleyerek dün göreceli olarak sakin bir seyir izledi. Jeopolitik risklerin azalma eğiliminde olması ve TCMB’nin bugün sonuçlanacak olağan PPK toplantısından beklenen 200 baz puan faiz artırımı bu süreçte belirleyici oluyor. USDTRY kuru Cuma günü 14,9950 seviyesine temas etmesi sonrası artan faiz artırım dedikoduları ve öte yandan petrol fiyatlarının kısa bir süre içerisinde 40 dolardan fazla kaydettiği gerileme ile yönünü aşağıya çevirdi. Net enerji ithalatçısı olan Türkiye’yi, petrol fiyatlarının gerilemesi cari açık ve enflasyon kanadından soluklandırmışa benziyor. Bu minvalde, USDTRY kuru, ilk işlemlerde, finansal piyasaların bu sabah olumlu moduna paralel 14,60 seviyesine gerileyerek güne başladığını not edelim.

KKTC saati ile 13:00’da açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı ve akabinde yayınlanacak kısa politika metni önemle irdelenecektir. Tüketici enflasyonunun koşar adım %60’a doğru gittiği bir ortamda, %14 olan politika faizinin %16 olması pek bir mânâ ifade etmeyecek olsa da, sinyal etkisi bağlamında bir büyüktür sıfırdan olarak yorumlanacaktır. Bu noktada, devamının gelip gelmeyeceği sorusunun cevabını, karar ardından yayımlanacak politika metninin içerisinde irdeleyeceğiz. Faiz artırım ihtimaline imkân tanısak da, devamının geleceğine yönelik büyük şüphelerimiz var. Kaldı ki hasta, aspirin tedavisi yerine önden yüklemeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyuyor.

Bu bağlamda, TCMB’nin bugün sürpriz bir karara imza atması durumunda, kısa süreliğine de olsa da piyasa yansımasının olumlu olabileceğini göz ardı etmiyoruz. Lakin, yukarıda da değindiğim üzere, devamının gelmeyecek olmasının anlaşılması, olumlu etkiyi sınırlandırabilir. Soruyu duyar gibiyim. Teknik manada, son zamanların (dip ve tepe) 13,74 – 14,99 %50 düzeltme seviyesi 14,36’ya denk geliyor. Faiz dedikodularının çıkması ardından bilanço hedge (risklere karşı koruma) amaçlı uzun bir süredir taşımakta olduğumuz uzun pozisyonlarımızı 14,80- 14,90 bandından kademeli bir şekilde çıktıktan sonra kenarda bekliyor; bugünün önemli takvimini görmek istiyoruz.

FED’den sonra bugün İngiltere Merkez Bankası’nda da 25 baz puan faiz artırım bekleniyor. İlk faiz artırımına soyunan İngiltere’yi ve dolayısıyla Sterlin’i bültenlerimizde sene başında çok sevmemize ve uzun pozisyon almamıza rağmen, savaş ihtimalin hesaplayamadık. İlk fırsatta yeniden uzun pozisyon açacağız.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler