Sosyal Medya

Döviz

Petrol fiyatları neden yumuşadı: Piyasa İran’la anlaşmayı kolluyor

ABD petrol fiyatları 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Brent ham petrol fiyatı 2012 zirvelerinden çok geride…

Petrol fiyatları neden yumuşadı: Piyasa İran’la anlaşmayı kolluyor

ABD petrol fiyatları 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Brent ham petrol fiyatı 2012 zirvelerinden çok geride değil, çünkü Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla artan endişeler ve savaşla ilgili belirsizliklerle üçüncü gün üst üste fırladı.

ABD ham petrolünün Batı Teksas Intermediate (WTI) kıyaslaması, Eylül 2008 zirvesi 116,50 dolara çıktıktan sonra varil başına 109,53 dolara düştü.

Bu arada küresel Brent’de en aktif işlem gören kontrat 1,04 dolar, yani %1 civarında gerileyerek varil başına 111,89 dolara indi. Brent’in gün içi zirvesi olan 119,78 dolar, Mayıs 2012’den bu yana en yüksek değerdi.

Petrolün geri çekilmesinin arkasında İran ile küresel güçler arasında Tahran’ın 2015’te sonuca ulaşmayan ve İslam Cumhuriyeti’nin kendisini ABD’nin petrolüne yönelik yaptırımlarından arındırabilecek nükleer anlaşma konusunda günler içinde bir uzlaşmaya ulaşılacağı haberleri vardı.

Çevrimiçi ticaret platformu OANDA analisti Craig Erlam, “Burada muhtemelen gördüğümüz şu anda kar satışları çünkü fiyatlar çok hızlı yükseldi,” dedi.

Ancak Erlam, petrolün yükselişe geçen yolculuğunun küresel ham petrol arzında temel iyileştirmeler yapılmadan devam etmesi halinde şaşırmacağını da söyledi.

“Bu geçici olarak İran’la yapılan bir nükleer anlaşmadan gelebilir.” diyen Yetkili, “bu bile Rus ihracatındaki bir kesintiyi dengelemek için yeterli olmayacaktır”, ki Rusya dünyadaki petrol ihtiyacının yaklaşık onda birini sağlıyor.

Rusya’nın İran nükleer müzakereleri elçisi Mikhail Ulyanov, müzakerecilerin “bitiş çizgisinde” olduğunu söyledi. Hem WTI hem de Brent bu manşetin ardından varil başına yaklaşık 2 dolar gerilediler.

Ulyanov, “Birkaç meselenin çözülmesi gerekiyor ve anlaşma 24/48 saat içinde yapılabilir.” dedi.

Devlet başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın ortasında İran nükleer görüşmelerine katılan Rus elçi, başından beri Washington ile Tahran arasında 2015 nükleer anlaşması konusundaki anlaşmazlığın çözüleceğine dair “çok yüksek bir olasılık” olduğunu söylüyordu.

Küresel ham petrol ticareti için söz konusu olan, bir milyon varil veya daha fazla İran ham petrolünün piyasaya meşru bir şekilde geri dönmesidir – ancak Tahran muhtemelen Biden yönetiminin uygulamakta pek istekli olmadığı petrolüne yönelik Trump dönemi yaptırımlarından kaçarak zaten bu kadar ihracat yapıyor.

İran’ın ham petrol ihracatı, Trump’ın selefi Barack Obama tarafından onaylanan nükleer anlaşmayı 2018’de iptal etmesinden önce, 2,8 milyondan fazla bir zirveyle günde ortalama 2,4 milyon varil seviyesindeydi.

Investing English

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler