Sosyal Medya

Borsa

Goldman Stratejistleri piyasaların petrol fiyat riskini hafife aldığını söylüyor

Goldman Sachs Group Inc.’deki stratejistlere göre, yatırımcılar Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan petrol fiyatına yönelik riskler konusunda fazla iyimser. Savaşın parasal…

Goldman Stratejistleri piyasaların petrol fiyat riskini hafife aldığını söylüyor

Goldman Sachs Group Inc.’deki stratejistlere göre, yatırımcılar Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan petrol fiyatına yönelik riskler konusunda fazla iyimser. Savaşın parasal sıkılaştırmayı yavaşlatma kabiliyeti konusundaysa aşırı iyimser.

Dominic Wilson liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri Pazartesi günü yayınladığı notta, “Piyasa, devam eden çatışmadan kaynaklanan önemli bir risk olmaya devam eden petrol fiyatlamasında daha sıkı arz risklerini hafife alıyor olabilir – bu yüzden buradaki ‘risk priminin’ muhtemelen daha büyük olması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasa, çatışmanın Fed yörüngesi üzerindeki etkisini abartmaya başlıyor” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali büyük küresel arz kesintilerini artırmaya devam ederken petrolün varili 105 doların üzerine çıktı. ABD ve Avrupa şimdiye kadar doğrudan Rus emtialarına yaptırım uygulamasa da, bankalar finansman ve nakliye maliyetlerinin artmasıyla bu hammaddelerin ticareti elleniyor. Rusya dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi.

Ukrayna’ya yapılan saldırı, petrolden doğal gaz ve buğdaya kadar emtia piyasalarını altüst ederek enflasyonist baskıları artırdı ve hisse senedi yatırımcılarını ürküttü. Küresel hisse senetleri, Rusya’ya yönelik yaptırımların ekonomik etkilerinin dertler listesine eklenmesiyle, daha agresif parasal sıkılaştırma ve yavaşlayan büyüme endişeleriyle bu yıl iki aydır düşüşler kaydetti.

Wilson notta, “Gerginliklerde nihai bir azalma görsek bile, sadece yerel varlıklarda değil politika ve ekonomik sonuçlarda uzun süreli kaymalar muhtemel” diyerek, sürekli olarak daha yüksek emtia arz riskleri, değişen büyüme ve enflasyon verileri, Avrupa’da artan savunma harcamaları ve Rus varlıklarına yönelik uzun süreli yaptırımlar konusunda uyarıda bulundu.

Goldman stratejistleri, ekonomik büyüme riskinin euro bölgesinde yakın vadede ABD’den daha yüksek olduğunu ve bunun Avrupa Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatma olasılığını mütevazı bir şekilde artırdığını belirttiler. ABD Merkez Bankası’na gelince, stratejistler, mart ayında 50 baz puan Fed faiz artışı artık yerini 25 baz puana bırakmış olsa da etkinin daha nötr olmasını bekliyorlar.

Goldman Sachs ekonomistleri hafta sonu ABD enflasyon tahminlerini yükselttiler ve beraberinde Fed’in 2023’te beklenenden daha fazla faiz artışı yapacağını öngörüyorlar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler