Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi PMI pozitif olmaya devam ediyor, ancak detaylar yavaşlamanın ufukta belirdiğine işaret ediyor

Bugünkü PMI verisinin en önemli yönü başlık okuması değildi. Bileşik PMI mart ayında 55,5’ten 54,5’e geriledi ve bu mütevazı bir…

Euro Bölgesi PMI pozitif olmaya devam ediyor, ancak detaylar yavaşlamanın ufukta belirdiğine işaret ediyor

Bugünkü PMI verisinin en önemli yönü başlık okuması değildi. Bileşik PMI mart ayında 55,5’ten 54,5’e geriledi ve bu mütevazı bir düşüş oldu.  Hala pozitif bölgede ve güçlü. Bu da Rusya-Ukrayna savaşının ilk haftalarının Euro bölgesinde üretimin düşmesine henüz neden olmadığını gösteriyor. İmalat PMI artan tedarik zinciri sorunları ve daha yüksek girdi fiyatlarından mustaripti ve 58,2’den 57,0’ye kaymasına neden oldu. Hizmetler PMI da, esas olarak pandemi kısıtlamalarının hafiflemesi nedeniyle ekonomilerin yeniden açılması sayesinde pozitif bölgede kaldı.

Ekonominin sağlığı hakkında daha fazla endişe yansıtan, anketten elde edilen temel içgörüler. En önemlisi: İşletmeler, savaşın başlamasından bu yana görülen enerji fiyatlarındaki artıştan açıkça etkilendiler. Hem girdi hem de çıkış fiyatları mart ayında rekor bir hızla yükseldi. Bu, daha da yüksek enerji fiyatları geçiş etkilerinin beklenenden daha hızlı gerçekleşmesine neden olduğu için enflasyonun genişlemiş olduğunu göstermekte. Euro bölgesinde enflasyonun mart ayında %7’nin üzerine çıkacağı neredeyse kesin. Üstelik fiyatların Nisan ayında daha da artmaya hazır olduğunu anlaşılıyor. Tüketici satın alma gücü üzerindeki etkisi, dünkü tüketici güven rakamlarına zaten yansıdığı gibi büyük olacak ve tüketim beklentilerini azaltacaktır.

Ayrıca önemli olan, iş biriktirme listelerinin azalıyor olması. İş duyarlılığının düşmesi ve reel ücret artışının zayıflamasıyla birlikte, bu önümüzdeki aylar için çok daha zayıf bir ekonomik görünümle sonuçlanır. Bu nedenle PMI, Euro Bölgesi üretiminin mart ayında büyümeye devam ettiğini yansıtırken önümüzdeki aylarda çok daha sert bir ekonomik ortam görülebilir. Bu da azalan GSYİH göz ardı edilemez.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler