Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonunda bir buçuk yılın ardından ilk yavaşlama; ECB’nin elini rahatlatacak veri geldi

Euro bölgesi enflasyonu bir buçuk sonra ilk kez yavaşladı ve Avrupa Merkez Bankası’na tüketici fiyat şokunu bastırma mücadelesinde bir umut…

Euro Bölgesi enflasyonunda bir buçuk yılın ardından ilk yavaşlama; ECB’nin elini rahatlatacak veri geldi

Euro bölgesi enflasyonu bir buçuk sonra ilk kez yavaşladı ve Avrupa Merkez Bankası’na tüketici fiyat şokunu bastırma mücadelesinde bir umut ışığı sundu.

Eurostat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kasım ayı Tüfe enflasyonu verisinin %10 olduğunu açıkladı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin %10,4’lük medyan tahmininden daha az bir sayı açıklandı. Ekim ayındaki %10,6 seviyesinden %10’a inen enflasyon hızı 2020’den bu yana en büyük düşüş.  Gıda fiyatları daha hızlı artış devam ederken düşüşün temelinde enerji ve hizmet maliyetlerindeki daha yavaş ilerlemeler bulunuyor.

ECB yetkilileri, verilerin, faiz oranlarını üst üste üçüncü kez 75 baz puan artırıp artırmama konusundaki kararları için çok önemli olduğunu vurguladılar. Politika yapıcıların raporu, 15 Aralık kararından önceki son toplantıları olan Çarşamba günü planlanan bir toplantıda incelemeleri muhtemel.

Para piyasaları yıl sonuna kadar yaklaşık 57 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyor. Avrupa tahvilleri Çarşamba günkü açıklamanın ardından kayıplarını genişletti ve iki yıllık Alman tahvilleri altı baz puan artarak %2,17 oldu.

Sadece bir aylık veriler olsa da, fiyat baskılarının zayıflaması yönündeki beklenti, ekonomist tahminlerini tekrar tekrar aşan yıllık rakamların hayal kırıklığının ardından ECB’ye rahatlama getirecek. Fiyatlardaki hareketler ABD’den gelen verilerle de örtüşmekte. Zaten Federal Rezerv yetkilileri de faiz artış adımını 75 baz puandan 50 baz puana Aralık toplantısında daraltmayı değerlendiriyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler