Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in zor ikilemi dünya ekonomisni etkileyecek: Bütçeyi borcu düşürmek için mi büyümeyi desteklemek için mi kullanacak?

Çin’in yerel yönetimleri beklenmedik derecede şiddetli bir bütçe sıkışıklığına yakalandı ve yetkililer için borcu yükseltmek veya daha zayıf ekonomik büyümeyi…

Çin’in zor ikilemi dünya ekonomisni etkileyecek: Bütçeyi borcu düşürmek için mi büyümeyi desteklemek için mi kullanacak?

Çin’in yerel yönetimleri beklenmedik derecede şiddetli bir bütçe sıkışıklığına yakalandı ve yetkililer için borcu yükseltmek veya daha zayıf ekonomik büyümeyi kabul etme konusunda bir ikilem yarattı.

Covid Sıfır politikasını sürdürmek hem ekonomiyi yavaşlatıyor hem de Jilin veya Şanghay gibi yerlerdeki karantinalar sırasında düzenli kitlesel testler, karantina hastaneleri, gıda tedariki ve diğer hizmetler için ödeme yapmak zorunda kalan hükümet bütçelerine büyük ekstra maliyetler ekliyor. Sadece Covid için yapılan kitlesel testler, yerel makamların harcama sorumluluklarına mart ayı başında bütçelenenin ötesinde yüz milyarlarca yuan ekledi.

Mali stres, Covid harcama baskılarından önce bile artıyordu; işletmelere vergi indirimi devlet gelirlerini kesti ve konut krizi nedeniyle arazi satış gelirleri düştü. Resmi veriler perşembe günü yapılan açıklamada, geniş bütçe açığının yılın ilk beş ayında yaklaşık 3 trilyon yuanla (448 milyar dolar) rekor kırdığını gösterdi.

Yetkililer için gelir açığıyla başa çıkmanın iki yolu var – daha fazla borç almak veya harcamaları azaltmak. Zayıflayan bir ekonomi, ikinci seçeneği daha az çekici hale getirmekte. Hükümet ya daha fazla resmi borç vererek ya da bilanço dışı borçlar üzerindeki kısıtlamaları gevşeterek daha fazla kaldıraç kullanmaya zorlanabilir. Her ikisi de Çin’in borç azaltma çabalarında büyük bir gerileme anlamına gelecek.

Yerel yönetimler yatırım ve teşvikleri ödemek için daha fazla borç almazlarsa, Covid ile mücadele dışındaki alanlarda harcamaları azaltmak zorunda kalabilirler ve bu da ülkenin yıllık %5,5 civarındaki büyüme hedefine ulaşılmasını daha da zorlaştırabilir.

Gavekal Dragonomics analisti Wei He’ye göre, “Pekin merkezi hükümet borcunu genişletmeye daha az istekli olduğu için, muhtemelen altyapı harcamalarını ödemek için gizli yerel borçlarda daha fazla artışa tolerans gösterecek. Bu, yerel borcu kontrol etmek için uzun vadeli hedefin yönetilmesini zorlaştıracak, ancak şu anda politika yapıcılar için en büyük endişe kaynağı bu değil.”

İşte Çin’in yerel yönetimlerinin karşılaştığı mali sıkıntılara katkıda bulunan faktörlerden bazılarına bir bakış.

Covid Testi

Çin’in Covid’i kontrol altına alma stratejisi, bir salgın etrafında tüm nüfusun düzenli ve tekrarlanan testlerine ve ardından enfekte olmuş veya maruz kalanların izolasyonuna dayanmakta. Salgınlar yüksek oranda bulaşıcı omikron varyantı ile daha yaygın hale geldikçe, giderek daha fazla şehir, sakinlerine salgınları hızlı bir şekilde tespit etmek ve kontrol etmek için düzenli test yaptırmalarını söylüyor. Bu düzenin şimdiye kadarki maliyetleri kamu cüzdanı tarafından karşılanıyor.

Nomura Holdings Inc.’e göre, çoğunlukla 5 ila 64 yaşları arasındaki şehir sakinleri olmak üzere yaklaşık 814 milyon insan, Covid testi zorunluluğu ile karşılaşabilir. Bunların %70’inin her iki günde bir test yaptığını varsayarsak, bankanın baş Çin ekonomisti Lu Ting’e göre, bu yerel yönetimlere yılda 300 milyar yuan’a mal olacak.

Bu tahmin, kişi başına 3,5 yuan’lık bir test maliyetine dayanıyor ve Bloomberg hesaplamalarına göre, bu yıl bütçelenmiş yerel yönetim genel mali gelirinin yaklaşık %2,6’sını oluşturuyor.

Arazi Satışları

Arazi ihaleleri ve mülk işlemleri bu yıl sert bir şekilde etkilendi; Şanghay ve Pekin gibi şehirlerdeki Covid kısıtlamaları ve kilitlenmeleri, devam eden emlak krizinin neden olduğu zayıf talebi kaynaklı düşüşü derinleştirdi. Tüketiciler ayrıca gelecekle ilgili endişeler nedeniyle ev satın alma konusunda temkinli davranıyor ve borç yüklü inşaat şirketlerinin projeleri teslim etmeyebileceği veya iflas edebileceği endişesi taşıyor.

Bu karamsarlık ve tasarruf edilmesi, geliştiricilerin yerel yönetimlerden arazi satın almadığı anlamına geliyor. China Real Estate Information Corp. tarafından takip edilen 50 önemli şehirdeki arazi satışları, mayıs ayında bir yıl öncesine göre %70 oranında düştü. Bu, ocak ayındaki rekor %78’lik düşüşe göre daha ılımlı, ancak yine de beşinci bir düşüş ayını temsil ediyor.

Ekonomik yavaşlamaya karşı koymak amacıyla, Çin hükümeti Nisan ayında daha önce toplanan bazı vergileri şirketlere iade etmeye başladı. Maliye Bakanlığı’nın rakamlarına göre, Mayıs ayı sonuna kadar 1,34 trilyon yuan geri döndü.

Bu geri ödeme, hükümet verilerine dayanan Bloomberg hesaplamalarına göre, ülkenin iki ayda kazanılan toplam genel mali gelirindeki 2,47 trilyon yuan’ın %54’üne denk geliyordu. Bununla birlikte, yetkililerin küçük şirketler ve imalatçı firmalar için iadeleri bu ayın sonuna kadar tamamlamak istediklerini söyledikleri göz önüne alındığında, vergi iadelerinin etkisi geçici olabilir.

Borç, borç, borç…

Artan borç, Çin’de ve dünyada bir sorun. Pekin, yerel yönetimlerin yönetebileceklerinden daha fazla borç almamalarını, bilanço dışı borçları defterlerine işlemelerini ve parayı verimli kullanmamalarını sağlamaya çalışmakta. Buna rağmen, S&P Global’in tahminlerine göre, 26 Nisan sonunda 31 ilin toplam 2021 gelirlerinin %100’ünden daha fazla resmi borcu vardı.

Bu, 2021’in sonundan üç kat daha fazla ve yerel yönetimlerin ekonomilerini desteklemek için ne kadar hızlı borç para aldıklarını göstermekte. Kuzey liman kenti Tianjin, yıllık gelirinin iki katından fazla borçla listenin başında yer alıyor, bunu güneybatıda Guizhou ve Yunnan, kuzeyde İç Moğolistan ve doğuda Fujian izliyor.

Artan borcu kontrol etme çabaları, bölgelerin gerektiği gibi harcama yapmasını zorlaştırabilir. Bu finansal baskı muhtemelen önce daha zayıf bölgelerde belirginleşecek ve onları daha sert vuracak, kasabaların ve şehirlerin “mali yeniden yapılandırma” olarak adlandırılan sıkıntılı dönemden geçmesi gerektiği olasılığını artıracak.

S & P Global Ratings’in kıdemli direktörü Susan Chu, geçen yılın sonlarında ortaya çıkan ilk belediye düzeyinde hükümet yeniden yapılandırmasına atıfta bulunarak “Başka bir Hegang olur mu? Bunun oldukça olası olduğunu düşünüyoruz, “dedi. Çin’in borç stokunun her yıl %20 oranında artması ve faiz giderlerinin benzer bir hızda artması nedeniyle, “mali yeniden yapılandırma baskısı bu yıl ve gelecek yıl daha küçük ve fakir bölgelerde ortaya çıkacak” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler