Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa’dan gelen enflasyon verileri rahatsız edici

Almanya’da enflasyon tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Bugün açıklanan ilk şubat TÜFE enflasyonu aylık %0,9 artışla yıllık seviyenin de…

Avrupa’dan gelen enflasyon verileri rahatsız edici

Almanya’da enflasyon tarihi yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Bugün açıklanan ilk şubat TÜFE enflasyonu aylık %0,9 artışla yıllık seviyenin de %5,1’e çıkmasına neden oldu.  Almanya’da enflasyon aralıkta %5,3 ile rekor yüksek seviyeye çıkmasının ardından ocakta %4,9’a gerilemişti.  Enflasyondaki yükselişte enerji maliyetleri en büyük paya sahip.

İtalya’da enflasyon %5,7’ye çıkarak Kasım 1995 sonrası zirveyi gördü.

Şubat sonlarında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve Almanya’nın da aralarında olduğu birçok ülkenin Rusya’ya yaptırımlar uygulamasıyla küresel piyasalarda enerji ve emtia fiyatları yükselişini hızlandırdı. Almanya yeşil ekonomi için kömür santrallerini kapatmaya hazırlanıyordu, fakat henüz netleşmese de Almanya Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmak için santrallerin iptalini erteleyebileceklerini açıkladı.

Petrol, doğal gaz, kömür, alüminyum, paladyum, buğday, mısır ve soya gibi Rusya’nın dağıtıcısı olduğu birçok ürünün fiyatında son ayda büyük artışlar yaşandı. Gıdadan enerji kalemine kadar fiyatlardaki artışın hem küresel enflasyonu hem de Almanya ve Euro Bölgesi enflasyonunu izleyen aylarda daha artırması bekleniyor.

Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler