Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası 50 baz puanla güçlü başlangıç yaptı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü para politikası toplantısında faizi beklenen 25 baz puan yerine 50 baz puan artırdı.  11 yıldır…

Avrupa Merkez Bankası 50 baz puanla güçlü başlangıç yaptı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü para politikası toplantısında faizi beklenen 25 baz puan yerine 50 baz puan artırdı.  11 yıldır ilk kez faiz artıran banka, böylece negatif faiz politikasını da sonlandırmış oldu.  Refinansman operasyon faiz oranı yüzde 0,00’dan yüzde 0,50’ye çıkarıldı.

ECB, politika faizi normalleştirme yolunda bir önceki toplantısında işaret edilenden daha büyük bir ilk adım atmanın uygun olduğuna karar verildiğini ilan etti.

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50’den yüzde 0,00’a, marjinal faiz oranını yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’ye yükseltti.

Euro Bölgesinde en son açıklanan yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,6 ile 25 yılın zirvesindeydi. Çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,7 olarak açıklanmıştı.

ECB aynı zamanda para politikasını sıkılaştırma sürecinde esneklik sağlayacak ve gerektiği durumlarda tüm Euro Bölgesi ekonomilerinde normalleşmenin farklı hızlarda devam etmesini sağlayacak anti-fragmantasyon enstrümanını onayladı.

ECB Başkanı Lagarde açıklama yapacak.

50 baz puan euroya yaradı

Euro/Dolar paritesi 50 baz puanlık faiz artırımı sonrası 1.026 seviyesine çıktı. Dolar endeksi 107 civarında başladığı seyrine ECB kararı sonrası 106,39’a kadar geriledi.

Almanya 10 yıllık tahvili karar öncesi yüzde 1,286 düzeyinde işlem görürken, ECB’nin ‘fragmantasyon planı’ olarak da görülecek yeni enstrümanı TPI’ın da etkisiyle yüzde 1,358 seviyesine yükseldi.

İtalya 10 yıllık tahvili ise Draghi istifası sonrası yüzde 3,638 düzeyinden işlem görürken, karar sonrası Alman tahvilleri kadar hareketlenmedi ve 3,69 düzeyine çıktı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler