Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’nin ekonomik büyümesi stok artışıyla 2021 son çeyrekte hızlandı

ABD’nin ekonomik büyümesi, stokların yeniden inşası ve 1980’lerden bu yana en güçlü yılın verdiği ivmeyle dördüncü çeyrekte tahmin edilenden daha…

ABD’nin ekonomik büyümesi stok artışıyla 2021 son çeyrekte hızlandı

ABD’nin ekonomik büyümesi, stokların yeniden inşası ve 1980’lerden bu yana en güçlü yılın verdiği ivmeyle dördüncü çeyrekte tahmin edilenden daha fazla hızlandı.

Ticaret Bakanlığı’nın rakamları, gayrisafi yurt içi hasılanın üçüncü çeyrekteki %2,3’lük büyümesinin ardından yıllıklandırılmış %6,9 oranında genişlediğini gösterdi. Bu, bir yıldan uzun bir sürenin en güçlü üç aylık büyümesi oldu.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahmin, GSYİH’da %5,5’lik bir artış yönündeydi.

Fed yetkililerinin yakından takip ettiği bir gösterge olan gıda ve enerji hariç kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen çeyrekte yıllıklandırılmış %4,9 büyüdü.

Geçen çeyrekte GSYİH büyümesine yüzde 4,9 puan ekleyen stokların bu yıl da ekonomik büyüme için bir itici güç olarak kalması bekleniyor. Sürekli arz sıkıntısıyla karşı karşıya kalan işletmeler, 2021 boyunca görülen sağlam mal talebine ayak uydurmak için envanterlere güveniyordu. Şirketler şimdi yeniden stoklamaya başladı, bu da üretimi desteklemeye yardımcı olacak.

Bununla birlikte, diğer ekonomik veriler, Amerikalıların nakliye gecikmelerinde aşmak için tatil alışverişlerini öne çekmesi ve Covid-19 vakalarındaki artışın yılın sonlarında hizmetlere olan talebi azaltmasıyla, dördüncü çeyreğin başında harcamalarının yoğunlaştığını göstermekte.

Son derece bulaşıcı omicron varyantı, rekor düzeyde enfeksiyonların birçok Amerikalıyı evde tutması, talebi azaltması ve tedarik zincirlerini daha da bozması nedeniyle yakın vadede ekonomik büyümeyi bastırdı. Ancak ilk çeyreğin ötesine bakıldığında, pek çok ekonomist enflasyonist baskılar ve tedarik zincirindeki güçlüklerin hafifleme beklentileri arasında bu yıl sağlam bir büyüme bekliyor.

Bloomberg Economics’e göre “Dördüncü çeyrek verileri ilk çeyrekte büyümeye aşağı yönlü bir risk sunuyor: Büyüme 2022 ilk çeyrekte %6,9’dan %3,4’e doğru yavaşlayacak.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları da geriledi

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 22 Ocak’ta sona eren haftada 30 bin düşerek 260 bin oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 265 bindi. Başvurular böylece 4 haftada ilk kez geriledi.

Başvurular son haftalarda Omikron vakalarındaki artışın etkisiyle yükselmişti.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler