Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’li milletvekilleri Rus ham petrolünün yasaklanması için anlaştı

ABD’de iki partinin milletvekilleri, Rus petrolünün ABD’ye ithalatını engellemek için iki partili yasanın ana hatlarını açıklayarak, ülkeden ithal edilen ham…

ABD’li milletvekilleri Rus ham petrolünün yasaklanması için anlaştı

ABD’de iki partinin milletvekilleri, Rus petrolünün ABD’ye ithalatını engellemek için iki partili yasanın ana hatlarını açıklayarak, ülkeden ithal edilen ham petrole hızlı bir darbe indirilmesinin önünü açtılar.

Ticareti denetleyen Meclis ve Senato komitelerine başkanlık eden Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından pazartesi günü açıklanan çerçeve anlaşması, Beyaz Saray ve ABD milletvekillerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’yı işgali konusunda ekonomik baskıyı sıkılaştıran bir yasağı yürürlüğe koymaları yönünde artan baskılar üzerine geldi. Temsilciler Meclisi öneriyi çarşamba günü oylayabilir.

Biden yönetimi yetkilileri Avrupalı müttefiklerle ithalat yasağı hakkında görüşüyor ve ham ithalatının yaklaşık %3’ü ve tüm petrol ürünleri ithalatının %8’i için Rusya’ya dayanan ABD’deki tüketiciler için ekonomik yansımaları ortaya çıkarıyorlar.

Pazartesi günü duyurulan anlaşmada, cumhurbaşkanına Rusya ve müttefiki Belarus’tan diğer ithalata uygulanan gümrük tarifelerini artırma yetkisi verirken, ABD ticaret temsilcisinin Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne katılımının askıya alınmasını istemesini de getirecek. Halen hazırlanmaya devam eden tasarı, cumhurbaşkanına Kongre’nin onaylamadığı ve diğer koşullara tabi olarak Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkileri yeniden tesis etme yetkisi de verecek.

Başkan Joe Biden, Kongre olmasa bile petrol ithalatı yasağı uygulamak için acil durum ve diğer yetkileri kullanabilir. Bu da gerginliğin hafiflemesi veya fiyatların hızla tırmanması durumunda bu ticari kısıtlamaları azaltması için daha fazla esneklik sağlayacak bir yaklaşım.

Milletvekilleri yayınladıkları ortak bildiride, “Rusya Ukrayna halkına yönelik sebepsiz saldırısını sürdürürken, Rusya’dan enerji ürünleri ithalatını yasaklamak ve hem Rusya hem de Belarus ile normal ticari ilişkileri askıya almak için ileriye doğru bir yasama yolu üzerinde anlaştık.” dediler.

Milletvekillerinin Ukrayna krizine yanıt vermek için 10 milyar dolarlık fon anlaşmasını da duyurmaları bekleniyor. Yardım, bu hafta kapanmayı önlemek için gereken yıllık 1,5 trilyon dolarlık devlet fon paketinin bir parçası olacak.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler