Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD’de işsizlik başvuruları 1969’dan bu yana en düşükte

ABD devlet işsizlik sigortası başvuruları, işgücü talebinin arzı çok aşması ve yaygın enflasyonun yüksek çalışma teşvikini artırması nedeniyle geçen hafta…

ABD’de işsizlik başvuruları 1969’dan bu yana en düşükte

ABD devlet işsizlik sigortası başvuruları, işgücü talebinin arzı çok aşması ve yaygın enflasyonun yüksek çalışma teşvikini artırması nedeniyle geçen hafta 1969’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günkü verilerine göre, 19 Mart’ta sona eren haftada ilk işsizlik talepleri 28 bin azalarak 187 bine geriledi. Medyan tahmin, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette 210 bin başvuru olacağı yönündeydi.

Devam eden devlet yardımı talepleri 12 Mart’ta sona eren haftada 1,35 milyona düştü.

Bu düşüş, işverenlerin umutsuzca işçilere tutunmaya ve yenilerini çekmeye çalıştıkları bir işgücü piyasasıyla tutarlı. Azalan tasarruflar ve onlarca yıllık yükseklerde seyreden enflasyonun birleşimi Amerikalıların çalışma teşvikini artırdığı için işsizlik desteği başvuruları düşük seyretmeye devam edecektir.

Açıklanan veri ile birlikte Fed’in 3-4 M ayısFOMC toplantısından 50 baz puan faiz artışı çıkma olasılığı yükseldi.  Genel beklenti haziran toplantısında da 50 baz puan artıracağı yönünde.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler