Sosyal Medya

Borsa

ABD üretici fiyatları yüzde 10 yükselerek Fed’in faiz artış yolunu pekiştirdi

ABD’li üretici fiyatları enflasyonu şubat ayında mal maliyetlerindeki artışa paralel güçlü bir şekilde yükseldi ve bu hafta Fed faiz oranı…

ABD üretici fiyatları yüzde 10 yükselerek Fed’in faiz artış yolunu pekiştirdi

ABD’li üretici fiyatları enflasyonu şubat ayında mal maliyetlerindeki artışa paralel güçlü bir şekilde yükseldi ve bu hafta Fed faiz oranı artışına zemin hazırlayan enflasyonist baskıları vurgulamış oldu.

Çalışma Bakanlığı’nın salı günkü verilerine göre, nihai talebe ilişkin üretici fiyat endeksi geçen yılın şubat ayına göre %10, bir önceki aya göre ise %0,8 arttı. Bu rakamlar, ocak ayındaki aylık %1,2’lik yükselişin ardından geldi.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahminler yıllık bazda %10 artış ve aylık %0,9 idi.

Üretici fiyatlarındaki aylık artışın beklenenden daha az gelmesi iki yıllık Hazine getirilerini düşürürken S&P 500’yi destekledi.

Veriler, 2009 yılına kadarki seride en yüksek artışa işaret ederken, söz konusu artışın üçte ikisinin enerjiye bağlı olması dikkat çekici.  Mal fiyatları kadar gıda fiyatları da yükseldi. Açıklanan veriler, ABD’de hızla artan enflasyonun en son kanıtı.  Üstelik, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bazı hammaddelerin fiyatlarını yeni yükseklere göndermesinden sonra enflasyon daha da hızlanacak.

Bu durum Fed’in önümüzdeki aylarda enflasyonu azaltmada agresif olmasını desteklemekle birlikte, merkez bankası ekonomik büyümeyi boğmadan enflasyonu frenlemeyi başarmak zorunda kalacak.

Fed, politika yapıcıların 2018’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasının beklendiği çarşamba günü sona erecek toplantısı için en son enflasyon verilerine bakacak. Kararla birlikte Fed, enflasyon ve büyüme için güncellenmiş tahminler açıklayacak.

Bloomberg Economics ‘e göre ÜFE, üretimin ilk aşamalarında fiyatlar bir miktar durgunluk göstermeye başlamış olsa bile, politika yapıcılar arasındaki enflasyonist endişeleri destekliyor. Endişe verici fiyat eğilimleri, Fed’in bu hafta faizleri artıracağını açıklamaya hazırlanırken, şubat ayı sonundaki işgalden bu yana yeniden şiddetlendi.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler