Sosyal Medya

Döviz

ABD üretici fiyatları 12 yılın zirvesinde yüksek kaldı…

ABD’den ocak ayı ÜFE rakamları açıklandı. ÜFE, aylık %1 oranında artarak yıllık %9,7 oldu. Ocak ayında %9,7 olan oran ise %9,8’e yenilendi.…

ABD üretici fiyatları 12 yılın zirvesinde yüksek kaldı…

ABD’den ocak ayı ÜFE rakamları açıklandı. ÜFE, aylık %1 oranında artarak yıllık %9,7 oldu. Ocak ayında %9,7 olan oran ise %9,8’e yenilendi. Beklentiler 12 yılın zirvesine çıkan üretici fiyatlarının ocak ayında %9,1’e gerilemesiydi; gerçekleşmedi.

Dünyada enerji ve emtia grubundaki yükseliş özellikle petrol üzerinden kendini hissettiriyor. ABD’de enerji maliyetlerinin son aydaki yükselişte etkisi yüksek ve üretici fiyatlarındaki artışın TÜFE’yi de yükseltmeye devam etmesi bekleniyor.

Geçen hafta açıklanan ABD’ye ait TÜFE, ocak ayında %7,5 ile son 40 yılın zirvesine çıktı. Tüketici fiyatlarının ardından üretici fiyatları da son ayda beklentilerden fazla artış gösterdi. Mart ayı FOMC toplantısı öncesinde güncel rakamlar oldukça yakından takip ediliyor ve son ayda da fiyatlardaki artışın devam etmesi piyasalarda 50 baz puanlık faiz artışı beklentisini güçlendiriyor.

2021 yılındaki ulaşım darboğazları, sağlam talep ve işgücü kısıtlamaları bu yıla taşındı ve fiyat baskılarını devam ettiriyor.

Oxford Economics ekonomistleri Mahir Rasheed ve Kathy Bostjancic bir notta, “İnatçı arz kesintileri ve yüksek enerji fiyatlarının birleşimi, üretici fiyatlarının bu yılın sonlarına kadar daha normal bir seyre dönmesini önleyecektir.” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler