Sosyal Medya

Döviz

ABD perakende satışlarında beş ayın ardından ilk düşüş

ABD perakende satışları mayıs ayında beş aylık artışın ardından ilk kez düştü. Otomotiv gibi büyük kalemlerdeki düşüş toplam satışlardaki düşüşün…

ABD perakende satışlarında beş ayın ardından ilk düşüş

ABD perakende satışları mayıs ayında beş aylık artışın ardından ilk kez düştü. Otomotiv gibi büyük kalemlerdeki düşüş toplam satışlardaki düşüşün ana nedeni, ancak detaylar artan enflasyonun mallara olan talebi yavaşlattığını gösteriyor.

Ticaret Bakanlığı rakamları Çarşamba günü gösterdiği gibi, genel perakende alımların değeri, Nisan ayında aşağı yönlü revize edilmiş %0,7’lik bir artışın ardından %0,3 azaldı. Araçlar hariç satışlar geçen ay %0,5 arttı. Rakamlar enflasyona göre ayarlanmıyor.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketteki medyan tahmin, bir ay öncesine göre genel perakende satışlarda %0,1’lik bir artış ve otomobiller hariç rakamda %0,7’lik bir artış yönündeydi.  Otomobil satışları Mayıs ayında% 3,5 düştü ve Wards Automotive Group’un satışların Ağustos ayından bu yana en fazla düştüğünü gösteren verilerini güçlendirdi. Bu arada, benzin istasyonlarındaki harcamalar %4 arttı ve muhtemelen ay içindeki yüksek yakıt fiyatlarını yansıttı. Bu kategoriler hariç tutulduğunda, perakende satışlar son beş ayın en küçük artışına denk gelen %0,1 arttı.

Rakamlar, Amerikalıların mal talebinin yumuşadığını ve bunun da 40 yılın zirvesindeki enflasyonun etkisini veya seyahat ve eğlence gibi hizmetlere harcama yapmak için daha fazla tercihi yansıtabileceğini gösteriyor. Fiyat baskıları ekonomide daha yerleşik hale geldikçe, harcamalar muhtemelen daha yüksek fiyatlar, daha yüksek faiz oranları veya her ikisi nedeniyle azalacak.

Rakamlar, çarşamba günü Fed’in faiz artış kararını açıklamasından hemen önce geldi.

BMO Capital Markets’in kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, bir notta, “Zayıf satış raporu muhtemelen Fed’i etkilemeyecek, çünkü enflasyon cephesinde rahat bir nefes almadan önce iç talepte ve muhtemelen işgücü piyasalarında sürekli bir zayıflık dönemi görmesi gerekecek” dedi.

Son aylardaki harcamalar, tasarruflara dalan ve giderek daha fazla kredi kartı kullanan tüketiciler tarafından desteklenmekte. Bu dinamik, Amerikalıların finansal temelleri zayıfladıkça genel perakende satış büyümesini riske atabilir.

Rapora göre, 13 perakende kategorisinden altısı, elektronik, mobilya ve e-ticaret de dahil olmak üzere geçen ay düşüş gösterdi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler