Sosyal Medya

Döviz

ABD Ekonomisi: Martta enflasyon yüzde 8,5’e hızlandı-Fed, Dolar Endeksi ve tahviller ne yönde?

ABD tüketici fiyatları mart ayında 1981’in sonlarından bu yana en fazla artış gösterdi ve Federal Rezerv’in gelecek ay faiz oranlarını…

ABD Ekonomisi: Martta enflasyon yüzde 8,5’e hızlandı-Fed, Dolar Endeksi ve tahviller ne yönde?

ABD tüketici fiyatları mart ayında 1981’in sonlarından bu yana en fazla artış gösterdi ve Federal Rezerv’in gelecek ay faiz oranlarını yarım puan artıracağına dair beklentilerini artırdı.

Çalışma Bakanlığı verileri salı günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin şubat ayındaki yıllık %7,9’luk yükselişinin ardından martta aylık %1,2 artarak yıllık ABD enflasyonunun %8,5’e ulaştığını gösterdi. Benzin maliyetleri aylık %1,2 artışın yarısını oluşturdu.

Bloomberg anketindeki ekonomistler, genel TÜFE’nin bir yıl öncesine göre %8,4 artmasını bekliyordu.

Mart ayındaki TÜFE okuması, birçok ekonomistin mevcut enflasyonist dönemin zirvesi olmasını beklediği ayı temsil ediyor ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra yükselen gıda ve enerji fiyatlarının etkisini yakalıyor.

Fed enflasyonun hızı nedeniyle daha şahin politikaya geçerken, enflasyonun yakın zamanda merkez bankasının %2 hedefine geri dönmesi muhtemel değil – özellikle savaş, Çin’deki Covid-19 kilitlenmeleri ve seyahat gibi hizmetlere olan talebin artması göz önüne alındığında.

Aynı zamanda, enflasyonun ekonomiyi resesyona sürükleyeceği riskleri de artıyor. Giderek büyüyen bir ekonomistler korosu, faaliyetin ya tüketici harcamalarının daha yüksek fiyatlara tepki olarak azalması ya da Fed’in yetişme çabalarında aşırı düzeltme yapması nedeniyle daralacağını tahmin ediyor. Bununla birlikte, çoğunluk hala ekonominin büyümesini bekliyor.

Çekirdek Fiyatları: Tahviller ve Dolar

Değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, çekirdek fiyatlar bir ay öncesine göre %0,3 ve bir yıl öncesine göre %6,5 arttı. 1969’dan bu yana ikinci el araç fiyatlarında izlenen en büyük düşüşe çekirdek enflasyonun öngörülenden daha az artmasını sağladı.

ABD tahvilleri, verilerin çekirdek enflasyonun Mart ayında beklenenden daha az yükseldiğini göstermesinin ardından yükselirken, dolar kısmen gevşedi.

Tahvillerdeki yoğun satışlar, daha sıcak bir enflasyon baskısının Federal Rezerv’i daha agresif sıkılaştırmaya iteceği beklentileriyle sekizinci güne uzanıyor.

Gösterge 10 yıllık getiriler, Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyeye %2,83’e yükseldi. Düşüş küresel tahvil piyasalarında etkili, Avrupa ve Japonya getirileri de yükseldi.

Açıklanan ABD tüketici fiyat verileri daha yüksek faiz artışlarını desteklemekte. Para piyasaları Mayıs ayında 50 baz puanlık bir artış beklentisi içinde.

Bazı yatırımcılar, 75 baz puanlık tek bir artışla fiyatlara müdahalede daha fazla hareket etme olasılığını değerlendiriyor.

Tahvillerdeki toplam getirileri ölçen bir Bloomberg göstergesi, bu yıl neredeyse %8 oranında düştü ve faiz artırımı bahisleri hız kazandıkça 1973’ten bu yana en kötü yıllık düşüşünü yaşadı.

“Piyasa, enflasyonun gerçekten şişeden çıktığını kabul etmede yavaştı ve şimdi hepimiz yetişiyoruz” diyor Kanada’nın CI Financial Corp’un bir birimi olan GSFM’de yatırım danışmanı Stephen Miller. 10 yıllık verimin sonunda %3,5’i test edebileceğini düşünüyor.

Yıllık bazda, gıda, enerji ve ikinci el araçlar hariç mal enflasyonu mart ayında %8,1 artarak 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gıda fiyatları şubat ayına göre %1 arttı.

Hizmet maliyetleri bir yıl öncesine göre %5,1 artarak 1991’den bu yana en büyük artışı kaydetti. Havayolu ücretleri, mart ayında bir ay öncesine göre %10,7 oranında yükselerek rekor bir artış gösterdi. Kiraları ve otel konaklamalarını içeren barınma maliyetleri, ikinci bir ay için %0,5 arttı.

Aylardır yüksek mal enflasyonunun itici gücü olan ikinci el otomobil fiyatları, mart ayında %3,8 düşüşle üst üste ikinci ay geriledi. Bu arada yeni otomobil fiyatları biraz yükseldi.

Ev eşyaları ve malzemeleri fiyatları, son aylardaki büyük artışların ardından şubat ayına göre %1 arttı. Mobilya ve operasyon endeksi, bir yıl öncesine göre %10,1 artarak 1975’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Enerji Maliyetleri

Şubat ayı sonlarında başlayan Ukrayna’daki savaş, Rus petrol ve gazının kesilmesinin zaten sıkı olan arzı iyice azaltacağı korkusuyla enerji fiyatlarında bir artışa yol açtı. TÜFE raporu, enerji fiyatlarının mart ayında bir önceki aya göre %11 artarak 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını, benzin fiyatlarının ise %18,3 artarak 2009’dan bu yana en büyük zıplamayı elde ettiğini gösterdi.

Bununla birlikte, gaz fiyatları, kısmen birkaç büyük şehrin sıkı Covid kilitlenmeleri altında olduğu Çin’deki talebin azalması nedeniyle son haftalarda düşmeye başladı. Düşüş devam ederse, enerji fiyatlarının Nisan ayında enflasyon üzerinde daha az etkisi olacaktır.

Buna rağmen, ABD’de enflasyonun yıl sonuna kadar %6’ya yakın kalacağı tahmin ediliyor ve bu da Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları üzerindeki baskıyı sürdürecek. Merkez Bankası’nın Mayıs ayındaki bir sonraki politika toplantısında – ve muhtemelen bundan sonraki bir veya daha fazla toplantıda – bilançosunu azaltma planlarında ilerlerken faiz oranlarını yarım puan artırması bekleniyor.

Başkan Joe Biden, Amerikalılar yakıt ve yiyecek için artan fiyatlarla daha fazla ödeme yaparken fiyatları dizginlemediği için de ateş altında. Yönetimi geçen ay, fiyatları soğutmaya yardımcı olmak için rezervlerinden tarihteki en büyük petrol salımını yapacağını açıkladı, ancak ülke çapında gaz fiyatları hala galon başına ortalama 4 doların üzerinde. Enflasyon daha geniş anlamda, Demokratların bu yılın ilerleyen dönemlerinde yapılacak ara seçimlerde Kongre marjlarını koruma çabalarını zorlaştıracak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler