Sosyal Medya

Döviz

Yükselen ABD faizleri bizim Eurobond’ları da vurdu

Cuma seansı kapanışında tüm dünya için borçlanma kıstası teşkil eden ABFD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin (DİBS) getirisi 3 yıllık…

Yükselen ABD faizleri bizim Eurobond’ları da vurdu

Cuma seansı kapanışında tüm dünya için borçlanma kıstası teşkil eden ABFD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin (DİBS) getirisi 3 yıllık zirve olan %2.50’ye dayandı. ABD’den gelen güçlü IHS Markit öncü bileşik PMI aktivite verisi ve gerileyen ilk işsizlik başvuruları Fed’in sıradaki iki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışları yapması olasılığını güçlendiriyor. Refinitif veri araştırma şirketine göre, son dört haftada Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) hisse ve tahvil fonlarından $14 milyar kaçtı.  Türkiye’de TL ve döviz cinsinden tahvillerin faizleri yükseliyor.

 

HSBC Portföy ekonomisti İbrahim Aksoy’a göre, Fed FOMC’de bu yıl yedek oy hakkı olan ve FOMC’nin para politikasının gevşek tutulması yönünde görüşleriyle en güvercin üyesi olarak bilinen Neel Kashkari Fed’in bu yıl enflasyon karşısında yedi faiz artışı yapması gerektiğini ifade etti. Enflasyonun daha önce düşündüğü gibi geçici olmadığına işaret eden Kashkari enflasyon konusunda dengesizliklerin kendiliğinden ortadan kalkması durumunda ise yedi faiz artışı gerekmeyebileceğini söyledi.

 

ABD’de hem imalat hem de hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart için beklentilerin aksine bir önceki aya göre yükseldi. Bu durum ekonomik aktivitenin olumlu bir seviyede devam ettiğini gösteriyor. Diğer yandan, ulaştırma hariç dayanıklı mal siparişleri Şubat’ta önceki aya göre %0.6 daraldı. Bunun dışında, 19 Mart haftasına dair işsizlik maaşı başvuruları 187 bin kişiye düşerek 1969’dan bu yana en düşük seviyeye gelmiş durumda.

 

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün 8 baz puan artışla 592 baz puana yükselirken tahvil faizleri yurtdışı yatırımcı satışlarıyla artmaya devam etti (10-yıllık: %26.81’den %27.85’e yükseldi).

 

İş Yatırım:  Türkiye Eurotahvili Fiyatlamaları

FOMC sonrası Fed üyelerinin faiz artış yönünde daha şahin tarafta olmalarına karşılık, enflasyonun yüksek seyri konusunda yeterli adımın atılıp atılmayacağı konusunda piyasanın temkinli duruşu varlık sınıflarında yüksek hareketliliğin devamında etkili oldu. ABD hazine tahvillerinde yaşanan sert satışlar sonucu uzun süredir görülen en kötü performanslar sergilenirken, devam eden savaşın etkilediği fiyatlamalar, emtia fiyatları dışında, etkisini son iki haftada azalttı. Türk hazine eurotahvilleri, hafta genelinde biraz daha satıcılı işlem görürken, ülke risk primi 600 baz puan bölgesinde işlem gördü.

Türk hazine eurotahvilleri, kurda izlenen yatay seyre karşılık, ABD hazine tahvillerinde devam eden satışlar ve yeni ihraç olan 2027 vadeli kıymetin yarattığı arzın da kısmi etkisiyle hafta genelinde daha çok satıcılı işlem gördü. İtfa olan 2022 vadeli hazine kıymetine karşılık, lokallerin yine yakın vadeli kıymetlere ilgisi öne çıkarken, orta vadede yerli ve yabancı satışı ön planda oldu.

Yakın dönemde ihraç olan hazine kıymeti ihraç seviyesine göre primli işlem görmeye devam etse de, oldukça dar bir bantta işlem gördü. Şirket tarafında lokal ilgisi kısa vadeli senior kıymetler üzerinde yoğunlaşmaya devam ederken, 2022-25 arası likidite zayıf kalmayı sürdürdü. Bireysel ilgisi ise, yeni hazine kıymetinin yanı sıra, diğer yüksek getirili kıymetlere oldu.

 

TL faizi düşerken, dolar faiz yükseliyor…

 

ABD tahvillerinde yeni gerçeğe adaptasyon hızlandı

 

Garanti Yatırım: Faiz Artışları Piyasaları Nasıl Etkileyecek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler