Sosyal Medya

Döviz

YENİ:  TCMB’den döviz işlemlerini caydırıcı yeni hamle

Merkez Bankası, ‘Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesapları’nda uygulanan yüzde 1,5 seviyesindeki komisyon oranını yüzde 5’e yükseltti. Öte yandan,…

YENİ:  TCMB’den döviz işlemlerini caydırıcı yeni hamle

Merkez Bankası, ‘Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesapları’nda uygulanan yüzde 1,5 seviyesindeki komisyon oranını yüzde 5’e yükseltti. Öte yandan, dönüşüm oranı yüzde 10’a ulaşamayan bankalardan iki katı komisyon alınması uygulaması kaldırıldı. Halk diliyle, TCMB mudisini dövizden TL’ye  geçmeye ikna edemeyen bankalara ceza kesiyor. Öte yanda, daha önce  mevduat kaleminde dövizden TL’ye dönüşüm oranı gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı yüzde 10,00’a ulaşamayan bankalardan iki katı oranında komisyon alınması uygulaması kaldırıldı. Bu ek karar da bankların vatandaşı TL tutmaya ikna çabalarının başarılı olmadığını anımsatıyor.

 

Dolar/TL güne 16.69-70 düzeyinde başladı.

 

 

Yeni genelge şöyle:

 

“Bankamız Tarife Cetveli’nin “Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesapları” başlıklı 30 uncu maddesinde düzenlenen yüzde 1,5 seviyesindeki komisyon oranının yüzde 5 seviyesine yükseltilmesine karar verilmiştir. Söz konusu değişiklik 22/7/2022 tarihinde tesisi başlayacak olan 8/7/2022 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.

 

Ayrıca, söz konusu komisyon uygulamasında ilgide kayıtlı yazılarımızda belirtilen dönüşüm oranlarına göre sağlanan muafiyet koşullarında değişikliğe gidilmiştir. Sektörün ağırlıklı ortalama tüzel kişi dönüşüm oranının 2/9/2022 tarihi için belirlenen hedef değer olan yüzde 20 seviyesini belirgin olarak geçmesi nedeniyle söz konusu hedef değer tarihinin 2/9/2022 yerine 8/7/2022 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

 

Diğer taraftan, ilgi (d)’de kayıtlı yazımızın (vi) nolu maddesinde belirtilen 2/9/2022 yükümlülük tarihi itibarıyla dönüşüm oranı gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı yüzde 10,00’a ulaşamayan bankalardan iki katı oranında komisyon alınması uygulaması kaldırılmıştır.”

 

 

Uğur Gürses Twitter’da yeni  genelgeyi şöyle yorumladı

 

Bireyler/şirketler bir tercih yapıp döviz tutuyor.

Faizi enflasyonun 5’te 1’inde tutan Merkez Bankası bankalara diyor ki “bu dövizleri sattır, KKM’ye geçirt, yoksa % 5 ceza keserim” Mudinin portföy tercihine bankalar mı karar veriyor da ceza kesiliyor? Sıra vatandaşa mı geliyor?

 

Erol Taşdelen:  BDDK KARARINDA İLK ŞOK : DBS ÖDEMELERİ YAPILMADI!

 

Bankalara yüzde 25 vergi sürekli hale getiriliyor-İmar affı süpriziyle birlikte

 

Bankalar yeni kredileri durdurmuştu; BDDK, dört büyük denetim şirketinin komiteleriyle görüştü

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler