Sosyal Medya

Döviz

Yabancıların portföyünden sınırlı çıkış, DTH hafifçe geriliyor, KKM’ya giriş yavaşladı

QNB Finansbank Araştırma Birimi geçen  haftanın fon akımlarını inceledi. Yabacılar Türkiye’deki pozisyonlarını tasfiye ederken, yerleşiklerin de KKM’ye ilgisi azaldı. Dün…

Yabancıların portföyünden sınırlı çıkış, DTH hafifçe geriliyor, KKM’ya giriş yavaşladı

QNB Finansbank Araştırma Birimi geçen  haftanın fon akımlarını inceledi. Yabacılar Türkiye’deki pozisyonlarını tasfiye ederken, yerleşiklerin de KKM’ye ilgisi azaldı. Dün haberleştirdiğimiz gibi, TCMB’bin brüt FX rezervleri de haftalık bazda gerilemişti.

Görebildiğimiz kadarıyla TCMB döviz kuruna müdahale etmiyor. TSİ 09:00 dolar/TL 14.90’da.

 

QNB Finansbank Sabah Raporu’nda aldığımız ayrıntılar şöyle:

 

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 4 Mart haftasında yabancı yatırımcıların hisse senedi portföylerinden 309 milyon dolarlık, devlet tahvili portföyünden de 181 milyon dolarlık çıkış yaşanmıştır. Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Buna göre 4 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu yatay kalmıştır. (Grafik 2)

 

Bunlarla birlikte, yabancı yatırımcıların TL cinsinden toplam fon portföyünden (hisse, bono, carry trade) geçen hafta çıkış 0.5 milyar dolar ile önceki haftaki 2.1 milyar dolarlık çıkışa göre daha sınırlı olmuştur.

TCMB’nin faiz indirim sinyali verdiği geçen sene Eylül ortasından beri çıkış ise 16.8 milyar dolar seviyesindedir.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, 4 Mart haftasında döviz mevduatta altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerde 0.5 milyar dolar, şirketlerde ise 0.1 milyar dolar sınırlı düşüş gözlenmektedir. BDDK’nın açıkladığı verilerden bizim hesaplamamıza göre toplam KKM’nin dolar karşılığı 4 Mart haftasında 1.4 milyar dolar artışla 40.3 milyar dolar olmuştur. Yani toplam döviz ve dövize endeksli mevduat toplamı geçen hafta 0.8 milyar dolar artışla 258.3 milyar dolara ulaşmıştır.

Dolar/ TL’nin 15,00’e koşuşu: KKM çatırdıyor mu?

 

TCMB rezervlerinde düşüş devam

 

Petrol-altın kol kola yeni rekorlara! & KKM’yi sürdürmek zor | Erhan Aslanoğlu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler