Sosyal Medya

Döviz

TL için Putin sevinci ve faiz artışı beklentisi…

Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşen Putin, görüşmede basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Putin, “Ukrayna konusundaki durum hakkında ve…

TL için Putin sevinci ve faiz artışı beklentisi…

Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşen Putin, görüşmede basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Putin, “Ukrayna konusundaki durum hakkında ve her şeyden önce, neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakerecilerin bana bildirdiğine göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım” dedi.

Olası bir ateşkes iması olabilmesi umut yarattı. Fakat Rus askerinin ısrarlı gidişatı, Antalya’daki açıklamalar ve iki tarafın da birbirlerinden istekleri beklentinin gerçekleşmesinin güçlüğüne işaret ediyor.  Net geri adımın Ukrayna’dan gelmesi, Zelensky’nin Donbas-Kırım konusunda bir geri adım atması ancak kilidi çözecek anahtar olabilir.

250 baz puan faiz artış mı geliyor?

Diğer yandan gazeteci Ercan İnan’ın twitter notu, faiz artışı gereğini tartışan piyasada yankı yarattı.

Erdoğan ve Nebati yönetiminin faizi indirerek KKM ile TL’ye istikrar kazandırma planlarından çark etmeleri için Ukrayna işgali ve ekonomideki etkilerinin faiz artışı için kullanılması gereği öneriler arasındaydı. Şİmdi söz konusu 250 baz puan artışın “sinyal etkisi” yaratarak TL’ye olumlu yansıyacağı beklentisi var.

Reel faiz negatif %25-30 lar seviyesindeyken 250 baz puan artışın işlevi pek yok. Politika faizi %14’te, TÜFE enflasyonu ise %55’te ve da ha yukarı yönelmiş durumda. Dolaysıyla politika faizini %14’ten %16,5’e getirmenin işaret etkisi dahi tartışmalı.

Keza 250 baz puan daha fazla faiz artışı “sinyali” vermekte mi? Derin negatif faizin yarattığı deprem etkisini “sinyal etkisiyle” değiştirmek mümkün mü?

Cari açıktaki eğilim ve savaşla ortaya çıkan yeni enflasyon dalgası veri iken halen TL’yi savunmak için döviz yakan merkez bankasının göstermelik bir faiz artışı yapmasının ekonomik karşılığı olmayacaktır. 250 baz puanlık sinyal etkisinin hızla artan enflasyon ve cari açık ortamında ne kadar faydalı olabileceği de tartışmalı.

An itibarıyla dolar/TL 14,83’te seyrediyor ve merkez bankasının anlaşıldığı üzere yeni hedefinin de kuru 14,00’ün değil artık 15,00’in altında tutmak olduğu. 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler