Sosyal Medya

Döviz

TL bu sabah negatif ayrışıyor, dolar/TL = 14.04

HSBC sabah bülteninde Ekonomist İbrahim Aksoy bu sabah döviz piyasasının değerlendirdi. Aksoy, “5-yıllık CDS günü 11 baz puan artışla 594…

TL bu sabah negatif ayrışıyor, dolar/TL = 14.04

HSBC sabah bülteninde Ekonomist İbrahim Aksoy bu sabah döviz piyasasının değerlendirdi. Aksoy, “5-yıllık CDS günü 11 baz puan artışla 594 baz puanda bitirdi. Dolar/TL günü %0.4 yükselerek 13.91 civarında tamamlarken TL, yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti karşısında %0.1 değer kazandı. Swap piyasasındaki TL likidite sıkışıklığı kısa vadelerde genel olarak devam etti” bilgisini paylaştı.

 

HSBC piyasa raporunun detayları şöyle:

 

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Emtia fiyatlarında yükseliş ve jeopolitik riskler dün riskten kaçınma eğiliminin artmasına neden oldu. Petrol fiyatında yükseliş bu sabah 109.5 dolara ulaşarak devam ediyor.

Jeopolitik risklerin devam etmesi nedeniyle Euro/dolar paritesi üzerinde aşağı yönde ons altın fiyatında ise yukarı yönde baskının devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

Petrol fiyatlarında 10 dolarlık artışın Türkiye’nin cari açığını 4 milyar dolar civarında artırabilecek olması ve Türkiye ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşından turizm, ihracat ve müteahhitlik gelirleri açısından negatif etkilenecek olması TL’nin bu sabah negatif ayrışmasına neden oluyor.

 

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Emtia fiyatlarında yükseliş ve jeopolitik riskler dün riskten kaçınma eğiliminin artmasına neden oldu. Mayıs vadeli Brent petrol vadeli kontratı dün %7.1 artışla 105 dolara çıkarken petrol fiyatında yükseliş bu sabah 109.5 dolara ulaşarak devam ediyor. Brent petrol fiyatı son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Riskten kaçınma eğilimiyle ABD’de S&P 500 endeksi günü %1.55 düşerek tamamlarken dolar küresel çapta değer kazandı. Euro/dolar paritesi günü %0.8 düşerek 1.1125 civarında tamamladı. ABD 10-yıllık tahvil faizi güvenli liman talebiyle 10 baz puan düşerek %1.73’e gerilerken ons altın fiyatı da güvenli liman talebiyle yükseldi (1909 dolar  1945 dolar).

Rusya Ukrayna şehirlerini topçu ve füze atışlarıyla bombalamaya devam ederken Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerin ikinci turunun bugün yapılması bekleniyor.

S&P 500 vadeli endeks kontratı bu sabah %0.1 civarında yükselirken Asya hisse senedi piyasaları genel olarak geriliyor. Euro/dolar paritesi ise 1.11 civarına düşerek işlem görüyor. Ons altın fiyatıysa 1938 dolar civarına gerilemiş durumda. Jeopolitik risklerin devam etmesi nedeniyle Euro/dolar paritesi üzerinde aşağı yönde ons altın fiyatında ise yukarı yönde baskının devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

Jeopolitik risk algısı dün küresel piyasalarda etkili olurken bu durum Türkiye’nin CDS’lerini de yukarı yönde etkiledi. 5-yıllık CDS günü 11 baz puan artışla 594 baz puanda bitirdi. Dolar/TL günü %0.4 yükselerek 13.91 civarında tamamlarken TL, yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti karşısında %0.1 değer kazandı. Swap piyasasındaki TL likidite sıkışıklığı kısa vadelerde genel olarak devam etti. 10-yıllık TL cinsi devlet tahvili faizi 7 baz puan düşerek %24.33’e geriledi. Hisse senedi piyasasında bankacılık ve sanayi endeksleri sırasıyla %2.1 ve %1.8 yükseldi. BİST 100 endeksi günü %1.2 artışla 1970 puanda bitirdi.

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da perakende fiyatlar Şubat’ta bir önceki aya göre %4.4 yükseldi. Diğer yandan, gıda fiyatları Şubat’ta aylık olarak %5.9 artış gösterdi. TÜİK Şubat enflasyon verilerini yarın 10:00’da açıklayacak. İTO verisi sonrasında enflasyon tahminimizde değişiklik yapmıyoruz. HSBC Portföy Yönetimi olarak aylık TÜFE enflasyonunun %4.05 seviyesinde gelmesini tahmin ediyoruz (piyasa beklentisi: %3.5). Eğer aylık tahminimiz doğru çıkarsa 12-aylık enflasyon %48.7’den %53.3’e yükselmiş olacak.

Gelişmekte olan piyasa para birimleri bu sabah dolar karşısında genel olarak değer kaybederken TL 24 para birimi içinde en fazla değer kaybeden konumunda. Dolar/TL bu sabah 14.05-09 civarında işlem görüyor. Petrol fiyatlarında 10 dolarlık artışın Türkiye’nin cari açığını 4 milyar dolar civarında artırabilecek olması ve Türkiye ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşından turizm, ihracat ve müteahhitlik gelirleri açısından negatif etkilenecek olması TL’nin bu sabah negatif ayrışmasına neden oluyor.

Türkiye’de bugün Ticaret Bakanlığı’nın Şubat ayı öncü dış ticaret verilerini 11:30’da açıklaması bekleniyor. Yurtdışında Euro Bölgesi Şubat TÜFE enflasyonu, ABD ADP istihdam değişimi bugün izleyeceğimiz veriler olacak. ABD’de ayrıca Fed ekonominin durumu hakkında sözel bilgiler veren Bej Kitap raporunu yayınlayacak.

 

Özlem Derici Şengül yazdı:  Rusya’ya karşı bütüncül yaklaşım

 

FÖŞ Mesele Ekonomiye anlattı:  İlk karşılaşacağımız şey KAOS!

 

Bankacıların hesabı: Kurda ’14 barajı’nı tutmak için 4 milyar dolar rezerv harcandı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler