Sosyal Medya

Döviz

TCMB Haftalık verileri: Rezervler ve mevduatlarda son gelişmeler

Bir yandan derin ekside bulunan swap hariç net döviz rezervlerinin seyri bir yandan da KKM performansı açısından TCMB’nin açıkladığı haftalık…

TCMB Haftalık verileri: Rezervler ve mevduatlarda son gelişmeler

Bir yandan derin ekside bulunan swap hariç net döviz rezervlerinin seyri bir yandan da KKM performansı açısından TCMB’nin açıkladığı haftalık veriler dikkatle izleniyor.

21 Ocak haftasında toplam rezervler önceki haftaki 109,8 milyar dolar seviyesinden 110,1 milyar dolara çıktı.

Aynı haftada net rezervlerde de benzer bir artış var: 7,5 milyar dolardan 9,3 milyar dolara yükseldi.

Swap hariç net rezervler ise önceki haftada kaydedilen -56,7 milyar dolardan 21 Ocak haftasında eksi 55,6 milyar dolara yükseldi.

TCMB’nin rezerv artışında ihracat gelirlerinin %25’inin bankaya devrinin etkisi önemli.

Yabancıların swap piyasasından gidişi devam ediyor

TCMB ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 1,1 milyar dolar daha azalarak 671 milyon dolar oldu. Böylece eylülden bu yana toplam çıkış 12,9 milyar dolara ulaştı. 19 Mart 2021’de yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesindeydi.

Yabancı yatırımcı, 21 Ocak haftasında da satış tarafında kalarak 33 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Aynı hafta 15 milyon dolarlık tahvil alan yabancı yatırımcılar böylece iki haftanın ardından ilk defa tahvil alımı gerçekleştirmiş oldu.

Yerliler döviz satıyor: Şirketler mi bireyseller mi?

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 934,6 milyon dolar düşüş gösterdi. TCMB verilerine göre bir önceki hafta 234,2 milyar dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 21 Ocak ile sona eren haftada 1,93 milyar dolar düşüşle 232,3 milyar dolara geldi.

Parite etkisinden arındırıldığında yerlilerin haftalık döviz mevduatı düşüşü 1,5 milyar dolara geriliyor ve bunun ağırlıklı kısmı 1,4 milyar dolarla gerçek kişiler kaynaklı.

Yerli döviz mevduatları 238,9 milyar dolarla 24 Aralık 2021’te zirveye ulaşmıştı.  O tarihten bu yana ise gerileme eğiliminde.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bugün KKM’ye yılbaşından bu yana günlük ortalama yaklaşık 7 milyar lira giriş olduğunu ve toplam mevduat büyüklüğünün 209 milyar liraya ulaştığını açıklamıştı. Fakat KKM ile ilgili veriler henüz detaylı açıklanmıyor.  Ne kadarının TL mevduatlardan ne kadarının döviz mevduatlarından geldiği ayrıştırılamıyor.

TCMB

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler