Sosyal Medya

Döviz

Şirketlerden önemli döviz mevduatı azalışı, merkez bankasından görece düşük rezerv artışı

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 28 Ekim itibariyle tüzel kişilerin bankalardaki döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış şekilde…

Şirketlerden önemli döviz mevduatı azalışı, merkez bankasından görece düşük rezerv artışı

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 28 Ekim itibariyle tüzel kişilerin bankalardaki döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış şekilde 2 milyar 325 milyon dolar düştü. Geçen hafta tüzel ve bireysellerde toplam döviz mevduatındaki azalma ise parite etkisinden arındırılmış şekilde 2 milyar 873 milyon dolar olarak hesaplandı.

TCMB ve BDDK makroihtiyati önlemlerl bankaların hem TL mevduatlarda belli bir oranı tutturmalarını hem de bankaların ticari kredi kullandıracağı müşterilerin döviz mevduatını azaltmayı hedefliyor.

Bankaların geçen hafta Merkez Bankası’nın bu hafta pazartesi günü yaptığı uyarı öncesinde TL mevduatların artırmak için yüzde 30’a varan faiz oranları uyguladığı belirtilmişti. Tüzel kişilerin döviz mevduatındaki bu gerilemede analistlere göre bankaların bu çabalarının etkisi de bulunuyor.

Son haftalarda tüzel kişilerin (şirketlerin) döviz mevduatındaki artış dikkat çekmekteydi.  Şimdi ters yönde güçlü hareket etmeleri, bankaların TL mevduat faizini artırması yanında kredi kullanımında döviz mevduatını azaltma isteğinin dayatılması olabilir.

TCMB net uluslararası rezervleriyse 28 Ekim haftasında, bir önceki haftaya göre 1 milyar 885 milyon dolar artış ile 13 milyar 446 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası, döviz rezervlerini artırmak için ihracatçıların döviz gelirlerinin bankaya satışı ve KKM gibi adımlardan destek bulmaya çalışsa da döviz piyasasına müdahaleleri rezervleri aşağıya çekiyor.

Verilere göre Merkez Bankası toplam rezervleri 28 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 213 milyon dolar artarak 114 milyar 180 milyon dolara yükseldi. 28 Ekim itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 312 milyon dolar azalışla 74 milyar 804 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 21 Ekim’de 75 milyar 116 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Söz konusu dönemde altın rezervleri ise 526 milyon dolar artarak 38 milyar 851 milyon dolardan 39 milyar 377 milyon dolara ulaştı. Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 28 Ekim haftasında bir önceki haftaya kıyasla 213 milyon dolar artışla 113 milyar 967 milyon dolardan 114 milyar 180 milyon dolara çıktı.

TCMB

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler