Sosyal Medya

Döviz

SABAH Bülteni:  PPK toplantısına geri sayımdayız. Faiz indirim ihtimali göz ardı edilmemelidir!

ABD piyasaları dün Juneteenth tatili nedeniyle kapalı konumda olması, küresel anlamda piyasaların oldukça sakin bir seyir izlemesine neden oldu. “Juneteenth”…

SABAH Bülteni:  PPK toplantısına geri sayımdayız. Faiz indirim ihtimali göz ardı edilmemelidir!

ABD piyasaları dün Juneteenth tatili nedeniyle kapalı konumda olması, küresel anlamda piyasaların oldukça sakin bir seyir izlemesine neden oldu. “Juneteenth” ABD’de 1865’te köleliğin yasaklanmasının yıl dönümü anısına kutlanıyor.

Sessiz geçen günde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde’ın açıklamaları ön plana çıktı. Euro bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerinin birbirinden ayrışmasının önüne geçmeye çalışan ECB, yaz aylarında iki kere faiz artırımına gitme planında değişiklik olmadığını ifade etti. Lagarde, ECB’nin Temmuz ve Haziran aylarında politika faizini 25er baz puan artırıma gitme planlarının altını bir kez daha çizdi.

Hazır Avrupa’dan söz etmişken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ikinci turu gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde çoğunluğu kaybetti. Ekonomik krizin siyasi faturaları da su yüzüne çıkmaya başladı! Macron’un muhalefetteki diğer partiler ile anlaşamaması durumunda yenilgi hükümeti iş yapamaz duruma getirebilir ve euro bölgesinin en büyük ikinci ekonomisini krize sokabileceğinden endişe ediliyor. Fransa’da 1988’den beri ilk defa seçimlerden yeni çıkmış bir cumhurbaşkanı parlamentoda çoğunluğu kaybettiğini not edelim.

EURUSD paritesi dün haftaya başlamış olduğu 1,0470 seviyesine nazaran, ECB faiz haberi ile Macron belirsizliği arasında kalarak günü ılımlı bir yükselişle 1,0525 seviyesinden tamamladı. Japonya ve Türkiye hariç, hemen hemen dünyanın seri bir şekilde faiz artırımına geçmesine paralel, küresel resesyon kaygılarının da artması, piyasaları huzursuz ediyor. Dünyanın büyüme devi Çin’in yavaşlaması, büyümenin ve dolayısıyla talebin önemli bir göstergesi olan demir cevheri fiyatının son 3 günde %15 gerilemesine neden oldu. Bu arada buğday fiyatının da son 2 günde %21 düştüğünü not edelim.

Hafta sonu kripto paralarda yaşanan çöküş ardından Bitcoin son 2 gündür 20-21bin dolar bandında yatay bir seyir izlerken, gümüş ve altın, yükselişe geçmesi gereken teknik seviyelerin haftalardır altında ve bildiğimiz (1,840 ve 21,65 dolar seviyelerinde) yatay görünümünü korumaya devam ettiklerini görüyoruz. Gram altın ise henüz 1,023 TL civarında olan teknik bölgesinden uzaklaşamadı. Zincirleri kırması durumunda gram altında daha da yukarıda 1,065 TL seviyesi görülüyor.

Bizim açımızdan haftanın en önemli gündem maddesi, kuşkusuz, manşetimizden de anlaşılacağı üzere, TCMB’nin Perşembe günü sonuçlanacak olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacaktır. Her ne kadar BloombergHT’nin düzenlediği ankete göre faizlerin sabit tutulması bekleniyor olsa da, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusunda değişmeyen tutumu ve geçen haftalarda ön plana çıkan faiz indirim çağrısı, Perşembe gününe yönelik soru işaretlerinin de artmasına neden oluyor! Dünyanın enflasyonla mücadele için faiz artırımına yöneldiği bir ortamda, TCMB’nin farklı bir kulvarda koşmaya devam etmesi, beraberinde enflasyon devalüasyon sarmalına neden olarak, USDTRY, piyasa faizleri ve elbette CDS risk primi açısından riskin yukarı yönlü olduğunu düşündürüyor.

USDTRY kuru dün gün içerisinde 17,36 seviyesini test etmesi ardından günü 17,33 seviyelerinde (tüm zamanların en yüksek günlük kapanışı) tamamlarken, sessiz günde CDS risk primi sınırlı bir geri çekilme ile günü 812 baz puan seviyesinde tamamladı.

Yeni gün başlangıcında, Asya borsaları ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yeşil rengin hâkim olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %2 yukarıda işlem görüyor. Son zamanlarda yaşanan sert satışlar ardından piyasaların güne temkinli iyimser bir şekilde başladığını söyleyebiliriz. Genel hava, her ne kadar enflasyonu azaltmak için agresif merkez bankası faiz artırımlarının küresel bir resesyona yol açabileceğine dair endişelerle ağır olsa da, sene başından bu yana yaşanan sert kayıplar sonrası toparlanma ihtiyacını da normal karşılamak gerekiyor.

Mali piyasaların makro gündemi de bugün zayıf. ABD’de açıklanacak ikinci el konut satışları takip edilebilir.

 

Emre Değirmencioğlu, Hazine Direktörü, Kıbrıs İktisat Bankası bülteni

 

Kripto parada kayıp 1,5 trilyon dolar! Kaybedenler mahkemeye gidiyor, peki suçlu kim?

 

Mevduat Faizleri Artmaya Devam Ediyor…

 

Kripto Çökerken Tarihe Düştüğüm Notlar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler