Sosyal Medya

Döviz

Petrolde sert düşüşle piyasa karıştı: AB yaptırımları, Rus üretim kısıtlaması, OPEC+ dengeleme çabası

Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkelerinin Çin’in Covid karşıtı kısıtlamalarını sıkılaştırmasının talebe zarar verdiği gerekçesiyle bir üretim artışını tartıştığı bildirildi.…

Petrolde sert düşüşle piyasa karıştı: AB yaptırımları, Rus üretim kısıtlaması, OPEC+ dengeleme çabası

Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkelerinin Çin’in Covid karşıtı kısıtlamalarını sıkılaştırmasının talebe zarar verdiği gerekçesiyle bir üretim artışını tartıştığı bildirildi.

Küresel gösterge Brent, Ocak ayından bu yana en düşük seviye olan varil başına 83 doların altına %6’ya kadar düştü. Wall Street Journal’ın OPEC+’ın AB’nin Rus petrolüne uyguladığı ambargo öncesinde 500.000 varillik bir üretim artışı düşündüğünü bildirmesinin ardından düşüşler hızlandı. Doğrulanırsa, üretim artışı, piyasa duyarlılığı değiştikçe, fiziksel varillerin fiyatının düşmesi eşliğinde gelecek.

Piyasanın zayıflığı, petrolün arz ve talep dengesinin birden fazla göstergeyle etkilenmekte oluşundan kaynaklanıyor.

Çin, hafta sonu boyunca neredeyse altı ay içinde Covid ile ilgili ilk ölümlerini gördü. Başkent yakınlarındaki 11 milyonluk bir şehrin sakinlerinden salgının ortasında evde kalmalarını istemesi son gelişmelerle dünyanın en büyük petrol ithalatçısında daha fazla kısıtlama dalgası korkusu uyandırdı.

Ham petrol, OPEC+’nın üretimi günde 2 milyon varil azaltmayı kabul ettiği çeyrek başında elde edilen kazanımları sildi. Rusya’nın deniz yoluyla gelen akışlarına yönelik yaklaşan bir Avrupa Birliği yasağı ve G7’nin fiyat sınırı planı, görünümü bulanıklaştırıyor. Yetkililer, Moskova’nın Ukrayna’yı işgaline tepkilerini artırırken Çarşamba günü uygulanacak tavanın seviyesini açıklamaya hazırlanıyorlar.

Ocak ayı için Brent, New York’ta saat 11:12’de varil başına 5,25 dolar düşerek 82,37 dolara geriledi.

Pazartesi günü sona erecek olan Aralık teslimatı için WTI, varil başına 4,94 dolar düşüşle 75,14 dolara geriledi.

Daha aktif Ocak kontratı 4,70 dolar düşüşle varil başına 75,41 dolardan işlem gördü.

Goldman Sachs Group Inc., Brent ham petrolü için dördüncü çeyrek tahminini varil başına 10 dolarla 100 dolara düşürdü ve düşüş kısmen Çin’de vakalar arttıkça daha fazla anti-virüs önlemi olasılığı nedeniyle gerçekleşti.

Rusya’dan üretim tehdidi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satmayacaklarını belirterek, “Tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol ve petrol ürünleri tedarik etmeyi planlamıyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı ortaklara yönlendireceğiz veya üretimi azaltacağız.” dedi.

Novak, Moskova’da ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik olası tavan fiyat uygulamasını değerlendirdi.

Enerji piyasasının siyaset için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Novak, “Enerji sektörünün siyasete alet edilmesinin yalnızca kaynak açığına ve enerji tedarikinde sorunlara yol açacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Petrolde tavan fiyat uygulamasının, petrol piyasasının işleyişine “eşi görülmemiş” bir müdahale olduğunu belirten Novak, “Bu kaçınılmaz olarak enerji sektöründeki yatırımları azaltacak ve petrolün yanı sıra tavan fiyat mekanizmasının gelecekte uygulanabileceği diğer emtia arzlarında da açık yaratacaktır.” dedi.

‘Tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol tedarik etmeyi planlamıyoruz’

Novak, Rusya’nın küresel piyasada güvenilir bir enerji tedarikçisi olduğuna işaret ederek, “Tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol ve petrol ürünleri tedarik etmeyi planlamıyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı ortaklara yönlendireceğiz veya üretimi azaltacağız.” diye konuştu.

Avrupa Birliği, temmuzda onaylanan 6’ncı yaptırım paketi kapsamında, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin de 5 Şubat itibarıyla tamamen kesilmesine karar vermişti.

 

Geçen ay kabul edilen ve Rusya’nın petrol satışına tavan fiyat getirilmesini içeren 8’inci yaptırım paketi kapsamında ise Rusya’dan ham petrol ve ürünlerinin deniz yoluyla üçüncü ülkelere taşınmasına ilave kısıtlamalar getirilmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler