Sosyal Medya

Döviz

Nordea Bank:  Euro/dolar aşağı, ABD   tahvil faizleri yukarı

  Nordea Bank “Major forecasts: The great tightening rush” başlıklı FX ve tahvil pazarı araştırmasında, Fed’in parasal sıkılaştırmada her ay…

Nordea Bank:  Euro/dolar aşağı, ABD   tahvil faizleri yukarı

 

Nordea Bank “Major forecasts: The great tightening rush” başlıklı FX ve tahvil pazarı araştırmasında, Fed’in parasal sıkılaştırmada her ay hızlanacağını öne sürdü. AMB da bu sene parasal sıkılaşma kervanına katılabilir. Nordea Euro/dolar’da 3 ay daha gerileme öngörüyor.

Tüm dünya  borçlanması için gösterge teşkil eden ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi ise %3’ü aşacak. Bu faiz nerde zirve yapar?

 

Araştırmada şu tahminler göze çarptı:

  • Fed Mayıs-Haziran toplantılarında 50 baz puanlık faiz artırımı ilan edecek. Daha sonra her toplantıda 25 baz puan temposuna yavaşlayan parasal sıkılaştırma 2023 ortalarına kadar sürecek.
  • AMB Eylül ve Aralık’ta 25 baz puan faiz artıracak. Faiz artırımları 2023 yılında da toplam 50 baz puan olarak gerçekleşecek.
  • Euro/dolar yıl ortalarına kadar düşecek, sonra doların değer kaybı başlayacak.
  • ABD ve Alman 10 yıl vadeli devlet tahvili getirilerinde yükseliş 2023 ortalarına kadar sürecek.

Çarşamba akşamı itibarıyla, Wall Street açılışında anılan getiri %2.88 civarındaydı. Dün %2.94’ü görmüştü.

Nordea’ya göre, Fed’in politika faizinde nihai hedefi %3.5. Vadeli işlemler halen %3 fiyatlıyor. ABD (tahvil)  getiri eğrisinde ters eğim sonar erdi, yani kısa vadeli faizler yeniden uzun vadelilerin gerisine düştü. Resesyon sinyali yok. ABD 10 yıl vadeli DİBS’in getirisi gelecek yıl %3.5’ta zirve yapacak.

Euro-bölgesi için gösterge teşkil eden Alman 10 yıl vadeli devlet tahvili (Bund) getirisi ise %1.6’ta zirve yapacak. Euro/dolar 3 ay içinde 1.05’e gerileyebilir.

Fakat bu dibe erişilmesi sonrasında, doların değer kaybı dönemi başlayacak. ABD’de ekonomi yavaşlarken, ABD’ye nazaran daha hızlı yükselen Alman Bund getirileri ABD’de getirileri dengeleyecek.

 

Euro/dolar’da yıl sonu hedefi bir kez daha 1.10.

 

Atilla Yeşilada & İstanbulAnalytics Özel Raporu:  Global Konjünktür:  Sandığımızdan Daha Kötü

 

 Mahfi  Eğilmez:  Doların Tahtı Sarsılıyor mu?

 

Prof Dr Binhan Elif YILMAZ: Küresel iyileşme göstergeleri savaş ile birlikte hızla bozuluyor

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler