Sosyal Medya

Döviz

İngiltere’de enflasyon enerji fiyatlarıyla 41 yılın zirvesinde: Yumuşama ne zaman bekleniyor?

Yükselen enerji faturaları, İngiltere enflasyonunu Ekim ayında beklenenden daha da yükseğe çıkararak 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı. Ulusal İstatistik…

İngiltere’de enflasyon enerji fiyatlarıyla 41 yılın zirvesinde: Yumuşama ne zaman bekleniyor?

Yükselen enerji faturaları, İngiltere enflasyonunu Ekim ayında beklenenden daha da yükseğe çıkararak 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı.

Ulusal İstatistik Ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin bir yıl öncesine göre % 11,1’e yükseldiğini söyledi. Bu, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonun %10,9’da zirveye ulaşacağı tahmininden daha yüksek ve merkez bankasının %2 hedefinin beş katından fazla.

Açıklanan sayı, İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek ay faiz oranlarını tekrar artırma olasılığını artırıyor. Başbakan Rishi Sunak, enflasyonu kontrol altına almanın hükümetinin birincil hedefi olduğunu, ekonomi durgunluğa girse bile Hazine’nin harcamalarını hızla dizginleyeceğini söyledi.

Rakamlar, enflasyonun zirveye ulaşmış olabileceğine dair spekülasyonların arttığı ve Federal Rezerv’in faiz artırımlarını yavaşlatmasına alan açıldığı ABD’deki görünümle çelişiyor. Rusya, Ukrayna’ya saldırısından bu yana Avrupa’ya doğal gaz arzını kesti ve bölgedeki toptan satış pazarlarında elektrik maliyetini artırdı.

Bloomberg Economics analisti Ana Andrade, “İngiltere’nin Ekim ayındaki TÜFE sürpriz artışından gelen tek iyi haber, enflasyonun muhtemelen zirveye ulaşmış olması. Bu, İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaştırma hızını maddi olarak azaltması için henüz yeterli olmayacak. Faizin +4,25’e vararak seneye zirveye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon değişmeyerek %6,5 seviyesinde gerçekleşti. Yiyecek ve içecek fiyatları ay boyunca %2 arttı; süt, peynir ve yumurta, çikolata, reçel, domates ketçap, pişirme sosları ve gazlı içeceklerle birlikte büyük artışlar gördü. 11 gıda kategorisinden on tanesi yükseldi, istisna çay ve kahveydi.

Yine de seri içinde işletmelerin karşı karşıya olduğu maliyetlerin azaldığına dair bazı kanıtlar vardı, imalat girdi fiyatları Ekimde yıllık Eylül ayına göre daha az arttı.

KPMG İngiltere baş ekonomisti Yael Selfin, “Ekim ayı, manşet enflasyon oranının önümüzdeki aylarda düşmeye başlamasını beklediğimiz için bir dönüm noktası olabilir” dedi. “İleriye baktığımızda, zayıf büyümenin ve küresel arz şoklarının azalan etkisinin birleşimi, fiyat baskılarının hafiflemesine yol açabilir.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler