Sosyal Medya

Döviz

İngiltere’de enflasyon çift haneye tırmandı, Citi’nin 2023 ilk çeyrek tahmini yüzde 15,00!

Birleşik Krallık’ta haziranda %9,4 olan yıllık enflasyon temmuzda %10,1’e çıktı ve 40 yıl sonra yeniden enflasyonda çift hane görüldü. Gıda ve…

İngiltere’de enflasyon çift haneye tırmandı, Citi’nin 2023 ilk çeyrek tahmini yüzde 15,00!

Birleşik Krallık’ta haziranda %9,4 olan yıllık enflasyon temmuzda %10,1’e çıktı ve 40 yıl sonra yeniden enflasyonda çift hane görüldü. Gıda ve enerji hariç tutulan çekirdek enflasyon da %6,2’ye tırmandı.

İngiltere’de enflasyon çift haneye ulaştı

İngiltere Merkez Bankası, enflasyonda çift hane beklediklerini önceki toplantıda belirtmişti, fakat bu beklenti son toplantıda %13 ve üzeri olarak daha da artırıldı. Hızlı fiyat artışlarının Ekim’e kadar devam etmesi bekleniyor.

Resesyon görülebilir

Ülkede enerji başta olmak üzere maliyetlerdeki artış sektörlerde ciddi bir yavaşlamaya neden oldu. Merkez Bankası resesyon yaşanabileceğini belirtirken uzun süreli değil bir yıllık bir süreç alabileceğinin altını çizdi.

Sıkı para politikasına devam

Aralık itibarıyla faiz artışına giden İngiltere Merkez Bankası son toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Bu oran 27 yıl sonra tek seferde yapılan en yüksek faiz artışı oldu. Sıkılaşma adımlarında daha şahin davranılmasının nedeni ise enflasyon. Merkez Bankası, enflasyonun gelecek yıl da yüksek kalabileceğini öngörüyor.

Merkez bankası uzun soluklu bir durgunluk konusunda uyarırken, Citi de 2023 ilk çeyrek sonunda İngilteree’de %15 enflasyon beklediğini açıkladı.

Investing, Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler